Mens de kystnære fiskere i Grønland har hænderne langt over hovedet, efter der fra grønlandsk side er åbnet op for flere rejekvoter kystnært, hænger hovedet til gengæld noget længere nede hos blandt andet Polar Seafood, der på den baggrund frygter for sin økonomi.
Naalakkersuisut (Grønlands hjemmestyre) foreslår i deres nye fiskerilov, at man fjerner nogle rejekvoter fra de udenskærs fiskere og flytte dem over til det mere kystnære fiskeri. Argumentationen her er et ønske om, fra det Grønlandske Landsstyre side, at gøre rejefiskeriet mere lige og jævnbyrdigt.
Fiskeriloven får hård medfart af bestyrelsesformand
Samme beskedne ønske ligger ikke lige i kommentaren til KNR (Kalaallit Nunaata Radioa) fra bestyrelsesformanden i Polar Seafood Henrik Leth, der forudseer at de massive ændringer, kan koste både virksomhederne og samfundet rigtigt mange penge.
Polar Seafood har efter oplysninger fra Henrik Leth, hidtil solgt kvoter fra deres havgående flåde ind til det kystnære fiskeri, netop for den vej igennem at sikre beskæftigelsen på sine fabrikker. En ordning som de mindre aktører har nydt godt af, da man i ordningen havde muligheden for at købe sig til større kvoter. Det vil den nye fiskerilov sætte en stopper for og vil samtidig betyde, at en lang række af firmaets fabrikker må enten lukke eller skrue gevaldigt ned for produktionen.
Omvendt glæder Nuka John Olsen, en kystnær fisker fra Qagortoq sig til loven og dets ikrafttrædelse, for som han siger til KNR, »nu får vi muligheden for at fiske rejer, og der er mange med mig der blot venter på denne mulighed«.
Uretfærdig omfordeling
Siden 1990`er har producenter og redere som Polar Seafood opkøbt kvoter fra mindre fartøjer og det virker derfor meget besynderligt, at Nalakkersuisut, nu vil tvangsfordele selv samme kvoter og give dem tilbage til dem der oprindeligt solgte. I Henrik Leth´s opfattelse hænger dette ikke sammen, »Det er nu engang sådan, at når man har solgt noget, så kan man ikke bare få det tilbage igen«, forklarer Henrik Leth overfor KNR og ville hellere at Naalakkersuisut havde inddraget interesseorganisationerne i arbejdet med den nye fiskerilov, langt tidligere, så ville resultatet også have været et helt andet«, slutter bestyrelsesformanden Henrik Leth sin forklaring.