Det fremgår af vækstplanen for Det Blå Danmark, at regeringen vil gennemføre et pilotprojekt om satellitbaseret AIS-overvågning af skibstrafikken i de arktiske farvande. Mandag den 25. februar bliver en satellit opsendt i samarbejde mellem Søfartsstyrelsen og Aalborg Universitet.
De maritime vækstmuligheder, der er i Arktis som følge af bl.a. isens afsmeltninger, og den øgede kommercielle sejlads i de arktiske farvande kræver øget fokus på sejladssikkerhed.
Alle større skibe er i dag udstyret med Automatic Identification System (AIS) udstyr, der sikrer informationer om andre skibes sejlrute, kurs, hastighed mv. Forventningen er, at der med satellitbaserede data kan indhentes flere informationer af højere kvalitet fra skibene i Arktis. Samtidig vil det på sigt også kunne blive billigere at kvalitetssikre dataene.
Sejladssikkerhed i Arktis
”Der er ingen tvivl om, at der er store muligheder for at forbedre sejladssikkerheden i Arktis via AIS-data”, fortæller Francis Zachariae, vicedirektør i Søfartsstyrelsen. ”Vi har valgt at samarbejde med Aalborg Universitet, da vi gerne vil styrke udviklingen af satellitbaserede AIS-data.”
Der er allerede udført en række forsøg med satellitbaserede data. Med opsendelsen af satellitten tager Aalborg Universitet og Søfartsstyrelsen næste skridt i udviklingsarbejdet.
Fakta
*Satellitten er bygget af en gruppe studerende fra Aalborg Universitet.
*Selve satellitten måler kun 10x10x10 cm. og har en vægt på under 1 kg.
*Den bliver sendt ud i rummet ved hjælp af en raket, som den indiske rumfartsorganisation ISRO opsender fra Chennai i Indien.
*Satellitten forventes opsendt mandag den 25. februar kl. 13.22 dansk tid.