Svenske fiskere står nu over for samme udfordringer, som danske fiskere længe har kæmpet imod – nemlig planer om at placere flere store havvindmølleparker midt i nogle af de mest værdifulde svenske fiskeområder. På Sveriges vestkyst truer projektet Västvind-vindmølleparken fiskeriet omkring ø-samfundet Öckerö, og havvindmølleprojektet Poseidon ud for Stenungsund samt Galene vest for Varberg, truer nu også fiskeriet her, der er helt afhængigt af kommercielt fiskeri.
Fiskeri er ikke bare en levevej i Öckerö og i de andre fiskerinære områder – det er en livsstil og en central del af lokalsamfundet. Særligt Øen Öckerö huser en række fiskefartøjer, skibsværfter og virksomheder, der alle er afhængige af fiskeriet. Og planerne om at etablere en stor havvindmøllepark kan få alvorlige konsekvenser.
En høj pris at betale i Öckerö-området
»Fiskeri er en naturlig del af Öckerö-området. Men nu truer vindmølleparken Västvind denne kommunes kommercielle fiskere,« udtaler en repræsentant fra den svenske fiskeriforening (SFPO).
SFPO forklarer, at vindmølleparken vil beslaglægge store fiskeområder, hvilket kan gøre det svært for fiskerne at opretholde deres erhverv. »Selvfølgelig er lidt ekstra penge til lokale foreninger og virksomheder positivt, men det er en høj pris at betale, hvis man ønsker at bevare muligheden for at købe friske rejer og fisk og samtidig fastholde sin kystkultur og identitet. Lad os ikke sælge vores sjæl.«
Den svenske fiskeriforening understreger, at det er vigtigt at bevare Öckerö som hjem for kommercielle fiskere. »Vi håber og tror, at Öckerö kommune også i fremtiden ønsker at være og kan forblive et hjem for kommercielle fiskere,« slutter SFPO.
Havvindmøllepark Poseidon, er også en trussel mod svensk fiskeri
Regeringen gav i efteråret grønt lys til Poseidon-vindmølleparken, hvilket SFPO ser som en katastrofe for den svenske fødevareproduktion fra havet. Vi arbejder nu aktivt for at forhindre, at flere tilladelser gives til havvindmølleparker på vestkysten, både indenfor og udenfor territorialgrænsen.
Ligeledes er der givet grøn lys havvindmølleparken Galene, som skal opføres ca 21 km vest for Varberg
Det er uforståeligt, at regeringen vælger at placere en række vindmølleparker i områder, hvor en stor del af Sveriges fiskeri foregår. Beslutningen signalerer, at regeringen hellere vil importere fisk fra andre lande. Men hvad sker der i tilfælde af en krisesituation, hvor grænserne eventuelt lukkes? (Diskussionen omkring fødevare-forsyningssikkerheden er som i Danmark fuldstændigt fraværende).
Svenske og danske fiskere bør stå sammen i modstanden
Denne problematik er ikke unik for Sverige. Danske fiskere har længe råbt op om, hvordan havvindmølleprojekter truer deres erhverv og dermed også deres eksistens. Begge lande står over for et dilemma, hvordan balancerer man behovet for grøn energi med behovet for at bevare de traditionelle erhverv og den kultur, som fiskeriet repræsenterer?
Ligesom i Danmark ønsker de svenske fiskere at finde en løsning, der sikrer, at havvind ikke helt skubber fiskeriet væk fra kysterne.
Truslen om havvindmølleparker i skærgården minder os om, at både grøn energi og traditionelle erhverv skal tænkes ind i en langsigtet løsning – for ellers risikerer vi at miste både arbejdspladser, kultur og lokal identitet.