Opstillingen af danske havvindmøller kan være foregået i strid med EU’s miljøregler, som også olie- og gas-jagten har været det. Det vurderer flere førende eksperter, der nu kalder på en undersøgelse. »Men, der har ikke været den samme praksis,« påpeger Energistyrelsen i deres svar.
Men det undre professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk Universitet, Bent Ole Gram Mortensen, der til Altinget.dk. siger, »det er jo den samme myndighed, så vi må næsten gå ud fra, at praksissen for olie og gas også har været gældende for havvind.«
I over 34 år har Energistyrelsen begået fejl i miljøvurderingerne for olie- og gas-projekter i Nordsøen og Østersøen. Styrelsen undlod at gennemføre konkrete miljøvurderinger (kaldet VVM-undersøgelser) for hvert projekt. I stedet benyttede man brede og generelle vurderinger af, hvordan projekterne kunne ende med at påvirke naturen.
Men – dette er i strid med EU’s miljøregler, som kræver detaljerede vurderinger for at sikre naturbeskyttelse.
Eksperter mener, at denne praksis sandsynligvis også kan have påvirket vindmølleparkerne i havet. Selvom Energistyrelsen hævder, at vurderingerne for havvindmøller har fulgt en mere grundig metode, er der usikkerhed omkring miljøpåvirkningen af vindmølleparker tættere på kysterne og i nærheden af beskyttede naturområder.
Kammeradvokaten har vurderet olie- og gas-projekterne, og eksperter anbefaler nu, at man også undersøger, om havvindmølleprojekterne kan have haft negativ indvirkning på miljøet.
Men Hvis det viser sig, at nuværende havvindmølleparker har haft en større miljøpåvirkning på havmiljøet end forventet – især tættere på kysten og i områder med beskyttet natur – kan det føre til nye krav eller restriktioner for disse områder. Det kan betyde, at områder omkring vindmøllerne bliver begrænset yderligere for fiskeri, hvis undersøgelserne viser, at møllerne påvirker fiskebestande eller andre vigtige forhold i havmiljøet.
For fiskerne kan det skabe usikkerhed, fordi de igen kan blive nødt til at justere deres fangstområder afhængigt af, hvad de nye miljøundersøgelser finder og viser.
Hvis påvirkningen fra vindmøllerne er større end hidtil antaget, kan det også føre til ændringer i, hvordan man planlægger og bygger nye vindmølleparker fremover, så miljøhensynet får større betydning, det kan muligvis skrinlægge nogle havvindmølle-projekter, som så ikke kommer »i vejen for dansk fiskeri«.