Hvordan omstiller man Grønlands fiskeri, så det er godt for både dyr, mennesker og samfundet? Man kunne lade sig inspirere af Alaska, foreslår Rikke Becker Jacobsen, der er lektor ved Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet.
I Alaska har de en løsning og det er efter Rikke Becker Jacobsen’s indtryk, at man er lykkes med at ramme en balance, hvor man tjener godt med penge i fiskeriet, overholder den biologiske rådgivning, og samtidigt bliver værdierne fra fiskeriet bredt fordelt inden for lokalsamfundene, siger hun.
De bruger individuelle kvoter til at forvalte fiskeriet. Det betyder, at fiskerne får en del af den samlede fiskekvote og kan beslutte, hvornår de vil fiske. På den måde undgår de overfiskeri.
I Alaska opstod der dog problemer, da fiskeriet flyttede sig fra små lokalsamfund til større byer. For at løse det, oprettede de ’community-kvoter’. Lokalsamfundene fik lån til at købe kvoterne tilbage og organisere fiskeriet selv.
Nu fungerer fiskeriet i Alaska godt. Fiskerne er med til at beslutte reglerne, og værdierne fra fiskeriet går tilbage til lokalsamfundet.
Det kunne være en inspiration for Grønland. Men det kræver tilpasning til den grønlandske kontekst.