Ifølge Regeringens klimaplan skal Danmark inden 2030 have reduceret sin CO 2 -udledning med 70 pct. i forhold til udledningen i 1990. Fiskeindustrien skal derfor i gang med sin grønne omstilling. Det kan bl.a. ske ved, at naturgassen udfases og erstattes af el – herunder af eldrevne højtemperaturvarmepumper.
Teknologisk Institut har netop afholdt et symposium om anvendelse af de nye højttemperaturvarmepumper, og artiklen her gengiver nogle af de væsentligste hovedpunkter fra symposiet.
Dansk Fiskeindustri bruger masser af naturgas i sin forarbejdning af fisk og fiskeprodukter. Den »sorte« naturgas udleder store mængder CO 2 til atmosfæren, og derfor er det tvingende nødvendigt at udfase naturgassen i de kommende år. Industrien må derfor omstille sig og gå over til mere vedvarende og klimavenlige energikilder – fx til strøm fra solceller og vindmøller. Det forventes, at kombinationen af el og høj-temperatur-varmepumper inden for de næste par år vil kunne udfase naturgassen fuldstændigt.
Et symposium afholdt af Teknologisk Institut i samarbejde med DTU og Sintef har netop haft fokus på anvendelsen af høj-temperatur-varmepumper i industrien, og nogle af de vigtigste konklusioner fra symposiet gengives her.
Kan varmepumper spille en afgørende rolle i omstillingen af fiskeindustrien?
Det korte svar er ja. For nærværende er der flere projekter i gang i Europa, hvor højtemperaturvarmepumper er implementeret i store virksomheder og dækker deres energibehov. F.eks. på en større sukkerfabrik i Belgien – Tiense Suiker – hvor den ene af produktionslinjerne med succes er fuldstændig konverteret fra gas til el.
Så ja, det kan faktisk lade sig gøre i praksis at vende gassen ryggen og udelukkende anvende vedvarende energikilder – herunder varmepumper. Men på nuværende tidspunkt er der endnu kun tale om pilotprojekter – dvs. prototyper, der endnu ikke er hyldevarer hos maskinbyggerne. Men det forventes, at hyldevarerne vil være på plads i løbet af de næste par år.
P.t. findes der kommercielt tilgængelige varmepumper, der kan levere varme op til temperatur på 120-150 grader. Men ikke alle industrier kan klare sig med disse temperaturer. Og så er det også et spørgsmål om varmepumpernes kapacitet. Disse skal naturligvis kunne producere energi nok til at dække fiske-industriens energibehov – også ved spidsbelastninger. Det nytter ikke, at produktionen må stoppe, fordi varmepumperne ikke kan følge med. Men disse krav til temperaturer og kapaciteter vil snart blive opfyldt. »Vi forventer, at udviklingen af varmepumpeteknologien vil være fuldmodnet i løbet af et par år, og så vil det være muligt at dække langt de fleste industriers energibehov,« siger centerchef Claus Schøn Poulsen fra Teknologisk Institut og forsætter: »Om et par år kan maskinbyggere levere varmepumpeteknologi, der kan levere damp ved 10 bar svarende til omkring 180 grader. Så er både temperaturer og kapaciteter på plads, og store dele af industrien vil kunne gå fra naturgas til el som primær energikilde.«
Afgiftsstrukturen skal ændres
Pudsigt nok hæmmer det nuværende afgiftssystem den grønne omstilling. Det skyldes de noget skæve afgifter på henholdsvis gas og el. Afgiften på gas er relativt lav, og afgiften på el er høj. Dermed favoriseres den sorte og CO 2 -udledende gas, hvilket modarbejder regeringens ambitioner på klimaområdet. Hvis den grønne omstilling skal ske i de kommende år, må politikerne se på energiafgifterne og harmonisere disse, så det reelt kan betale sig for virksomhederne at producere mere klimavenligt – f.eks. ved at anvende grøn strøm frem for gas. Det skal også være økonomisk rentabelt for virksomhederne at gå fra gas til eldrevet produktion. Her har politikerne et stort ansvar, hvis deres klimamål for 2030 skal nås. Ramme-betingelserne for den grønne omstilling skal derfor ændres, hvis der for alvor skal skubbes gang i den.
Rådgivning inden køb er vigtigt
I Europa er flere store internationale virksomheder og koncerner i fuld gang med at planlægge den grønne omstilling – bl.a. ved at gå fra gas til varmepumper. Teknologisk Institut har travlt med at hjælpe disse virksomheder, så omstillingen sker smidigt og med lavest mulige omkostninger på sigt. Der er mange faldgruber undervejs, da det er dyrt at lave fejlbeslutninger og foretage fejlindkøb. Beslutningsgrundlaget skal være i orden fra start af, og her kan Teknologisk Institut tilbyde assistance. »Vi tager gerne virksomhederne i hånden og hjælper dem godt på vej ind i den grønne omstilling, fortæller centerchef Claus Schøn Poulsen fra Teknologisk Institut. Han fortsætter: »Vi har den erfaring og knowhow, der skal til. Ligeledes er vi uvildige og kan give saglig og objektiv rådgivning til fiskeindustrien, så de rigtige beslutninger kan træffes på ledelsesniveau, og der derfor ikke foretages fejlinvesteringer ved overgangen fra gas til el. »Hvis vi skal hjælpe virksomhederne effektivt, skal vi være med fra start af – dvs. allerede når de grundlæggende beslutninger foretages. Kun sådan sikrer vi, at beslutningsgrundlaget er i orden, og der ikke foretages dyre fejlinvesteringer. Virksomhederne skal have en grøn og effektiv løsning, der virker fra dag 1. Ligeledes pointerer Claus Schøn Poulsen, at omstillingen også skal være økonomisk rentabel, og her kan det nuværende skæve afgiftssystem på gas og el faktisk bremse den grønne omstilling. Dette paradoks er beskrevet nærmere ovenfor i artiklen.
»Varmepumpeteknologien er inde i en historisk udvikling, og de første anlæg er ude i demonstration nu. De kommende år skal der arbejdes målrettet med udvikling og demonstration af løsninger til højere temperaturer og højere kapaciteter – og ikke mindst skal vi have slutbrugerne, eksempelvis fiskeindustrien, til at acceptere varmepumperne som et grønt og klimavenligt alternativ til gassen. Rammebetingelserne – dvs. afgiftsstrukturen – skal derfor gentænkes, så det bliver mere økonomisk attraktivt at elektrificere produktionen«. Citat fra centerchef, Claus Schøn Poulsen, Teknologisk Institut.