Tyske rejefiskere har med hundredevis af landmænd samlet sig i en kæmpedemonstration mod EUs forslag mod bundslæbende redskaber. Det foregår lige nu i den tyske havneby Büsum, der ligger i det Nordlige Tyskland, helt ud til Nordsøen.
Her er flere hundrede tyske fiskere med deres rejefartøjer samlet i protest mod EU-Kommissionens forslag, om et forbud mod bundslæbende redskaber i 30 procent af EUs hav-areal. Et forbud der skal indføres inden 2030.
Det startede med et møde i Bruxelles i tirsdags, hvor repræsentanter for de europæiske fiskeriorganisationer afholdt møde, med repræsentanter for EUs medlemsstater, der også var budt ind. Til en drøftelse af konsekvenserne af trawlforbuddet og hvad det vil betyde, hvis EU-Kommissionens forslag skulle gå hen og blive en realitet.
Torsdag mødes EUs fiskeriministre i konference i netop den tyske havneby Büsum. Her møder man nu de oprørte og kritiske samt meget frustrerede fiskere, der som fisker Andreas Pruski på 42 år fra Ditzhum (Niedersachsen), ligeud fortæller til Bild, »Jeg har fisket her siden 1992. Går forslaget fra EU igennem, så har jeg ikke noget mere. Så er der bare ingen, der vil overtage mit skib, det bliver usælgeligt og et »fuld stop her« vil betyde at jeg skulle sælge mit hus, som så mange andre fiskere i området – det bliver nærmest umuligt«, kommer det fra en rasende fisker fra Ditzhum.
Man er ikke i tvivl – står det til de tyske reje-fiskere, så skal forslaget fra EU stoppes øjeblikket
Måske kan man tage ved lære af det i dansk fiskeri – for når noget er urimeligt, så handles der på det – syd for grænsen. Om det skyldes varmen eller et mere sydlandsk temperament, skal ikke kunne siges – men der sker noget i den ellers så rolige havneby. Det burde måske også få de danske fiskere og deres organisationer op på barrikaderne.
For havnebyen Büsum er vågnet af sin dvale, for morgenen igennem har der været i hundredevis af protesterende fiskere og et hav af blå blink og politi, til at opretteholde ro og orden. Men de tyske rejefiskere, der er ankommet fra hele det NordVest-tyske område, er vrede over EU-Kommissionens forslag og de protesterer højlydt over, at man med et pennestrøg ønsker at lukke et lukrativt reje-fiskeri kystnært Tyskland.
Den tyske fisker Ralf Krippner på 58 år med sin søn Ben på 12 år, siger ligeledes til pressen, at det er bekymrende, hvis det lykkedes EU at lukke rejefiskeriet ned her. Det vil få uoverskuelige konsekvenser for området og ikke mindst kystsamfundet, der både lever af fiskeriet, men også af turismen, der i yderste konsekvens vil forsvinde og erhvervene lukke, hvis reje-fiskeriet forsvinder – »de kommer netop for at købe de friskfangede rejer, forsvinder de – forsvinder turisterne også,« fortalte fiskeren til Bild.
En anden tysk fisker Maik Jannsen (43) fortæller ligeledes til Bild, at de lokale reje-fiskere, for mange år siden, allerede inden de grønne organisationer var opfundet og havde etableret sig, der protesterede fiskerne allerede mod dumpningen af industriaffald i floden Weser. Så vi har været tidligt ude, også hvad angår miljøet. »Vi ønsker selvfølgelig også at forbedre os og blive endnu mere bæredygtige. Men dette generelle forslag fra EU Kommissionen side, er bare ikke muligt – vi risikerer istedet helt at lukke,« er den dystre spådom fra Maik Jannsen.
Protesterne er massive, mod EU-kommissionen forslag, hvor man planlægger, at fiskere i Nationalpark Vadehavet ikke længere må bruge bundtrawl – altså redskaber der rører havbunden. Hvis forbuddet kommer, er det ifølge de tyske reje-fiskere enden på fiskeriet.