Forskere fra det norske Havforskningsinstitut har gennem de seneste 15 år vurderet indholdet af de vigtigste næringsstoffer i opdrættet laks og hvorledes disse har udviklet sig løbende.
Ernæringssammensætningen har ændret sig i laks, men laksen indeholder stadig tilstrækkeligt meget marint omega-3 og D-vitamin. Det forklarer doktorstipendiat Amalie Moxness Reksten at resultaterne fra den løbende undersøgelse, viser at indholdet af de marine omega-3 fedtsyrer er mere end halveret, så indeholder laksen fortsat og stadigvæk meget af de vigtige næringsstoffer.
HI-forskerne har undersøgt godt tusinde laks fra forskellige dambrug rundt om i Norge, i perioden 2005 til 2020.
Fiskefoderets sammensætning har ændret sig
I løbet af disse femten år er opdrættet laks gået fra at spise et foder med primært marine ingredienser, til et foder med flere vegetabilske ingredienser som soja, raps, hvede, majs og solsikke. Disse ændringer har haft indflydelse på ernæringsindholdet i den opdrætsfisk vi spiser og får serveret på vores middagstallerken. En ændring som har været størst på indholdet af Omega-3 i tiden fra 2005 til 2011, hvorefter det stort set har holdt sig uforandret og relativt stabilt.
Opdrætsfisken indeholder tilstrækkeligt omega-3
Det er især fede fisk som laks, sild og makrel, der er rige på omega-3. Det findes også i torskeleverolie og andre fiskeolier. Forskeren fra Havforskningsinstituttet Reksten forklarer videre, at i dag dækker én portion med 175 gram opdrættet laks voksne’s daglige behov for både omega-3, B12-vitamin og D-vitamin. Dvs en middagsportion er efter forskerens vurdering faktisk stor nok til at dække hele det ugentlige behov for de marine omega-3 fedtsyrer til voksne.
Vil du vide mere om omega-3, så se videoen her nedenfor: