EU og Storbritannien har endeligt indgået en historisk aftale om deres fremtidige forhold, der begynder 1. januar 2021. Danske og europæiske fiskere skal tilbagebetale 25% af deres samlede fangster i britisk farvand i overgangsordning, der løber de næste 5 ½ år. For danske fiskere kan det betyde, at erhvervet afgiver kvoter til en værdi af 1,5 mia. kroner. Dermed står det klart, at fiskerierhvervet har betalt en meget høj pris for, at aBrexit kunne nå i mål. Nu skal der gennemføres nationale reformer, der kan fremtidssikre erhvervet, lyder det DPPO.
EU’s forhandlere og særligt Danmark har kæmpet en brav kamp for at opnå en aftale, der fastholder de nuværende vilkår for fiskeri i britisk farvand. Desværre er det ikke lykkedes, og derfor skal danske og europæiske fiskere betale en høj pris i form af indskrænkede fiskerirettigheder og tabte kvoteværdier for mere end 11 mia. kr. Hos DPPO og direktør Esben Sverdrup-Jensen skaber aftalen bekymring for dansk fiskeris fremtid:
”Alle aftaler kræver kompromiser og selvom det isoleret set er positivt, at der er indgået en aftale, der giver os noget vished om fremtiden, så har prisen været meget højere end frygtet. Vi vågner op til en ny virkelighed i dansk fiskeri den 1. januar. Det er derfor helt afgørende, at vi sætter gang i reformer nationalt, som kan understøtte den nødvendige omstilling. Den skal sikre, at vi kan fastholde udviklingen i sektoren og fortsætte med at gå forrest i den grønne omstilling af fødevareindustrien. Med de nuværende regler og rammevilkår kan det ikke lade sig gøre.”
Formand: Behov for politisk lederskab og ansvar for at sikre dansk fiskeri
Dagens Brexit-aftale sikrer fiskeriet på kort sigt, når det gælder adgangen til vigtige fiskepladser og skaber i det store hele mere sikkerhed om, hvilke vilkår fiskeriet går i møde de næste 5 ½ år. Men aftalen er kortvarig og inkluderer betydelige omkostninger for erhvervet og det samfund, det er en del af. Det skaber fornyet usikkerhed om fremtiden og de langsigtede investeringer fiskerne har gjort i deres fartøjer og virksomheder.
” I første omgang skal fiskerne ned i banken og kæmpe for finansieringen af kvoterettigheder for mere end 1,5 mia. kr., som de lige har mistet,” lyder det fra Fridi Magnusen, fiskeskipper og formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der fortsætter:
”Dansk fiskeri har direkte indflydelse på godt 16.000 arbejdspladser i de danske kystsamfund til gavn for dansk eksport og for livet i Vandkantsdanmark. Fiskeriet har før måtte omstille sig, og i dag har vi et erhverv, der er både økonomisk, socialt og miljømæssigt bæredygtig. Nu ser vi ind i en usikker fremtid, hvor vi skal tilpasse os reducerede fiskerimuligheder. Nu har vi brug for politisk vilje til at skabe rammerne for udvikling og fremtidssikring af erhvervet, men også viljen til at kompensere det tab som rammer nogle fiskere meget hårdt. Vi forventer, at regeringen og EU’s ledere vil levere på deres løfter om at holde hånden under fiskeriet.”
Om DPPO
Med et langsigtet fokus på bæredygtig forvaltning af fiskeressourcerne, fødevarekvalitet og rentabilitet arbejder Danmarks Pelagiske Producentorganisation for at sikre de bedst mulige vilkår for medlemmerne nu og i fremtiden. Danmarks Pelagiske Producentorganisation er hovedorganisation for danske fiskefartøjer, der fisker pelagiske fiskearter som sild, makrel og hestemakrel til konsummarkedet samt tobis, brisling, blåhvilling, sperling og havgalt til produktion af mel og olie. www.dppo.dk