Europa-Kommissionen har vedtaget sit årlige forslag om næste års vejledende priser for ferske og frosne fiskeprodukter samt EU-producentpriser for tun til forarbejdning.
Kommissionen foreslår at sænke de vejledende priser på hvid fisk og krebsdyr, mellem 1% og 6%.
Den nuværende økonomiske krise påvirker forbrugernes efterspørgsel efter fisk i EU. Faldet i efterspørgslen har resulteret i dramatiske fald i prisen på fisk, ved første gangs salg, i første halvdel af 2009, især for hvidfisk og krebsdyr. På den anden side har den seneste prisudvikling for visse pelagiske arter og frosne produkter blevet mindre negativ. For pelagiske arter, er der en stigning i prisen for sardiner og hvid tun (mellem 1% og 3%), men et fald for sild, makrel, spansk makrel og ansjoser (mellem -1% og -4%). For frosne produkter foreslår Kommissionen en stigning på mellem 1% og 2% for kulmule og rejer og et fald på mellem -1% og -4% for Grønlandsk hellefisk, havrude, tiarmet blæksprutte, og blæksprutter.
Endelig foreslår Kommissionen at reducere EU’s producentpriser for gulfinnet tun med 4% i lyset af den seneste forværring i markedet for gulfinnet tun.
Kommissionens forslag er baseret på medlemsstaternes gennemsnitlige markedspriser i løbet af de foregående tre år. Andre vigtige faktorer er også taget i betragtning, det er for eksempel udviklingen i produktionen, efterspørgslen på markedet, forbrugernes interesser og behovet for at undgå tilbagekøb af fiskevarer fra markedet.