Brug derfor de næste 15 minutter til at høre en tankevækkende TED talk (Ideas Worth Spreading) anført af hollænderen Mike Velings, der anskueliggøre verdens fødevaresituation netop nu og de næste 30 år.
Næsten 3 milliarder mennesker er afhængige af mad fra havet, og for nuværende fanger vi allerede flere fisk fra havet, end det naturligt selv kan erstatte. (Her tænkes der ikke på Danmark og EU, da vi i forvejen er underlagt ICES biologiske rådgivning og anbefalinger).
Foredraget
I denne højt koncentreret, faktum-pakket og øjenåbnende snak, af iværksætter samt miljøforkæmper Mike Velings, forslår han undervejs i talen en løsning: Akvakultur, eller fiskeopdræt.
»Vi må begynde at bruge havet som landmænd i stedet for jægere,« påpeger han, med henvisning til den franske havforsker, opdagelsesrejende og økolog Jacques-Yves Cousteau. “Den dag vil komme, hvor folk vil kræve opdrættede fisk på deres tallerken. Fisk der er opdrættet bæredygtigt og sundt. Forlang intet mindre.«
Hvorfor bruge tid på dette foredrag
De sidste 50 år er det globale kødforbrug mere end firedoblet, fra 71 millioner tons til 310 millioner tons. En ligende udvikling er foregået med forbruget af mælk og æg. Ethvert samfund, hvor levestandarden og indkomsterne er steget, er protein-forbruget fulgt med. Vi ved at vi bliver rigere globalt og middelklassen er stigende. Vi er idag 7 milliarder mennesker på jorden, stigende til 9,7 milliarder i 2050, hvilket betyder, at i 2050, vil vi brug mindst 70 procent mere protein end hvad der er til rådighed i dag. Og den seneste forudsigelse fra FN, forudsiger at verdens befolkningen, ved udgangen af R03;R03;dette århundrede, lander på 11 milliarder mennesker, hvilket betyder, at vi vil få brug for en meget mere protein.
Denne udfordring er overvældende – så meget, der for nylig, et team på Anglia Ruskin Global Sustainability Institute foreslog, at hvis vi ikke ændrer vores globale politikker og fødevareproduktionssystemer, kan vores samfund faktisk kollapse idenfor de næste 30 år.
Hvad kan løsningen være
Fisk – ja hvorfor ikke, det er det bedste madvalg. Det er både sundt,det forhindrer hjertesygdom, og det indeholder de væsentligste aminosyrer samt vigtige fedtsyrer som omegaR11;3. Fisk er meget forskellige fra næsten alle andre typer kød. Og bortset fra at være sundt, er det også meget mere spændende og varieret.
Tænk over det – de fleste landbrugsdyr er temmelige ensformige. En ko er en ko, får er får, og en gris er en gris. Det samme med fjerkræ, som kalkun, and, kylling osv. Men ved fisk er der 500 forskellige arter, der opdrættes i øjeblikket. Og så er det plus, at du kan dyrke fisk på en meget sund måde. En måde der er godt for os, godt for planeten og godt for fiskene.
Mike Velings
Medstifter og drivende kraft bag Aqua-Spark, en global investeringsfond for bæredygtig akvakultur, der kombinerer en sund økonomisk gevinst med miljømæssige og sociale virkninger. En livslang iværksætter, hvor Mike har brugt årtier på en vitaminindsprøjtning til en hel række af succesfulde virksomheder. Blandt andre ventures, og medstifter af Connexie, som har været en katalysator for industrien i hele Holland.
Mike kombinerer naturligt hans erhvervsmæssige baggrund med et miljømæssigt og socialt engagement. Han forstår potentialet for erhvervslivet til at skabe holdbare løsninger på komplekse problemer i verden. Med dette i tankerne, grundlagde Mike Aqua-Spark, som er et investeringsselskab, der hjælper iværksættere i hele verden til at realisere deres visioner. Gennem Aqua-Spark har han investeret i en bred vifte af ventures gennem årene – både i udviklede lande og udviklingslandene.
Mike sidder i flere bestyrelser og er medlem af Conservation Internationals Leadership Council samt en Honorary Global Marine Fellow.
Lyt til Mike Velings TED Talk her (engelsk)