Vil tunfisken emigrere til Nordsøen i fremtiden i takt med at vandet bliver varmere? Eller bliver majs en vigtig indtægtskilde for landmænd i Norden, når de stigende temperaturer flytter dyrkningsgrænserne mod nord?
Det er blandt andet spørgsmål af denne type som et ambitiøst nordisk forskningsprogram, som blev lanceret onsdag, skal forsøge at besvare. Målet er via øgede forskernetværk at kortlægge, hvordan klimaforandringerne påvirker de primære erhverv, det vil sige jord- og skovbruget, fiskeriet samt levnedsmiddelproduktionen. Programmet er et af de store projekter i den globaliseringsproces som de nordiske statsministre gav startskuddet til i Punkaharju, Finland i sommeren 2007.
Forskningen skal dels svare på, hvordan klimaforandringerne påvirker erhvervene, men også undersøge hvordan erhvervene bedst kan tilpasse sig de nye forhold. Programmet gennemføres inden for rammerne af Nordisk Ministerråd og den nordiske forskningsinstitution NordForsk. Budgettet for det fireårige projekt, som strækker sig frem til slutningen af 2012, er på næsten 40 millioner danske kroner, hvoraf cirka halvdelen finansieres af Nordisk Ministerråd.
Det ambitiøse forskningsprogram skal give en indsigt i de muligheder, men også de trusler, som klimaforandringerne forventes at medføre. Der er et stort behov for en sådan forskning – for eksempel viser prognoser, at en temperaturstigning på 1,5-2 grader skaber risiko for at op til 30 procent af alle plante- og dyrearter bliver udryddet. Der er allerede tegn på, at nye dyresygdomme er kommet til Norden, for eksempel virussygdommen bluetongue som har ramt køer i Sverige og Danmark. Men det forventes også, at et varmere klima vil have nogle positive effekter, blandt andet i form af forbedrede vækstforhold for skove og planter.
Forskningsprogrammet henvender sig til nationale og nordiske forskningsmiljøer, og ansøgningsfristen er den 1. oktober 2009.