Bestanden af tobis er blevet væsentligt mindre
Seniorrådgiver Henrik Jensen, Danmarks Fiskeriundersøgelser, skriver bl.a.: – men andre faktorer end fiskeriet ser ud til at have bidraget mere til denne udvikling.
Fra midten af 70’erne og frem til slutningen af 90’erne, en periode på mere end 20 år, var der et stabilt og stort fiskeri efter tobis i Nordsøen – med årlige landinger et godt stykke over de 500.000 tons – uden tegn på, at bestanden ikke kunne bære fiskeriet.
Desuden er den store nedgang i tobisbestanden, som vi har set i de seneste år, sket samtidig med, at der er registreret store ændring i havmiljøet og tilsvarende tilbagegang for en række andre fiskearter.
Andre faktorer end fiskeriet ser derfor ud til at være de væsentligste årsager til bestandsnedgangen for tobis. Men det er vigtigt at understrege, at fiskeriet bliver nødt til at tilpasse sig den nye situation.
Når vi skal prøve at analysere os frem til, hvilke forhold der har indflydelse på tobisbestandens størrelse, så er det vigtigt, at vi holder os for øje, at vi i en lang årrække oplevede en række af store, stabile landinger, samtidig med at tobisbestanden i havet vedblev at være rigelig.
Hvis det store fiskeri skulle have haft en negativ effekt, så ville vi jo have oplevet, at bestanden, der fortrinsvis består af 2-årige og yngre fisk, år for år ville være blevet mindre. Men det skete ikke.
Så det er meget vanskeligt at argumentere for, at fiskeriet skulle have haft en væsentlig og negativ effekt på tobisbestandens udvikling i den pågældende periode.
Mange faktorer kan spille ind
Men i 2002 ser vi pludselig den laveste tobisårgang i Nordsøen nogensinde med kun 77 mia. 0-årige fisk. Bare året før var bestanden af 0-årige tobiser blevet optalt til hele 860 mia. mod en gennemsnitlig bestandsstørrelse på dette tidspunkt på over 500 mia. 0-årige tobiser.
Fra dette tidspunkt og frem til i dag har årgangene været små, med de sædvanlige variationer. Så et eller flere forhold må have ændret sig i havet, siden vi får dette billede.
Der kan være mange faktorer, der spiller sammen. Og den store, altfavnende analyse af forholdene i Nordsøen findes endnu ikke.
Vi har heller ikke et fuldstændigt overblik over artsinteraktionen i havet; altså at nogle dyr æder andre. Vi ved, at de dyr, der lever af tobis, fjerner flere tobis fra bestanden, end fiskerne gør. Men især er vores viden om artsinteraktionen for fisk, der er for små til, at de er rekrutteret til fiskeriet, mangelfuld.
Derimod er der gennemført analyser, der viser, at silden kan påvirke tobisbestanden, idet sild æder både tobislarver og unge såkaldte juvenile tobis. Men sammensætningen af rovfiskearterne kan jo også ændre sig, og det kan have betydning for tobisbestandens udvikling
Ændringer i fødesammensætningen betyder noget
Det kan også være de forandrede forhold i selve havmiljøet, som øgede temperaturer og ændrede havstrømme, som vi især har registreret siden midten af 80’erne, der har betydning for fiskebestandenes størrelse.
Disse forhold har betydet store ændringer i planktondynamikken og dermed store ændringer i artssammensætningen af planktonet, således at de dyreplanktonarter, der har den højeste fødeværdi for fiskene, uheldigvis er gået meget tilbage. Det kan være årsagen til, at vi i de senere år har set en meget dramatisk ændring også af bestandene af torsk, sperling, hvilling og sild.
Havtemperaturen betyder noget
For tobis er der gennemført specifikke undersøgelser vedrørende havtemperaturens påvirkning af bestanden. De viser, at varme vintre ikke er godt for tobisen. De højere vandtemperaturer medfører, at æggene klækker tidligere, og så er fødeforholdene for tobislarverne for dårlige i det trods alt vinterkolde vand.
Seismiske undersøgelser betyder ikke noget
Der er også gennemført undersøgelser af, hvorvidt seismiske målinger skulle have nogen indflydelse på tobisbestanden. Men det har ikke kunnet påvises.
Imidlertid er der et igangværende projekt, der har til formål at se nærmere på selve de fysiske bore- og udvindingsplatformes betydning. Men disse resultater foreligger endnu ikke.
Til gengæld har vi specifikke undersøgelser af tobisbestandens størrelse fra år til år, og de viser, at det er helt normalt med store og små udsving. I de senere år er disse ”normale” udsving bare blevet mere kritiske, fordi udsvingene nu ser ud til at være omkring et væsentligt lavere niveau.
Fiskeriet tilpasses efter den aktuelle bestandsstørrelse
Den nye situation, med en lille tobisbestand i flere på hinanden efterfølgende år, har betydet, at det er nødvendigt at tilpasse fiskeriet til det lavere bestandsniveau for at reducere risikoen for, at der sker en yderligere forværring af bestandssituationen for tobisen i Nordsøen.
Dette er baggrunden for, at det såkaldte Real Tid Moniteringssystem blev indført i 2004 – et moniteringssystem, der giver en mere opdateret vurdering af, hvor stor tobisbestanden er, end de traditionelle bestandsanalyser, der er gennemført for denne bestand.
Det mere opdaterede mål for bestandens størrelse giver mulighed for at tilpasse fiskeriet til den aktuelle bestandssituation.
Seniorrådgiver Henrik Jensen har specialiseret sig i undersøgelser af tobisen i Nordsøen. Han mener, at flere forhold kan være medvirkende til, at årgangene reduceres, som vi ser i disse år. Men det er ikke fiskeriet, der er den væsentligste årsag til de seneste års tilbagegang for tobisen.
TripleNine viderefører ESSI Konsumfisk
Når TripleNine har ønsket at videreføre konsumfiskefabrikken, under navnet ESSI A/S, så skyldes det først og fremmest, at denne virksomhed er en vigtig råvareleverandør til TripleNine.
– Men vi erkender samtidig virksomhedens betydning for bevarelse af arbejdspladser på havnen, for Havnens indtjening og for servicevirksomhederne i det hele taget.
Det oplyser bestyrelsesformanden for TripleNine Fish Protein a.m.b.a., Erik Bonde Pedersen.
– En anden grund til, at vi har ønsket at videreføre sildeforarbejdnings-virksomheden, er, at vi har meget stor tiltro til, at dens nye direktør, Peter Luxhøi, fortsat formår at tiltrække råvarer til virksomheden, specielt i form af norske landinger, sådan som han hidtil har vist, at han var i stand til, siger Erik Bonde Pedersen.
En vigtig råvareleverandør
– Når ESSI er interessant for os, er det jo, fordi vores fabrik i Esbjerg kan anvende dens affald fra behandlingen af sild til konsum som råvare til produktion af fiskemel og fiskeolie, siger Erik Bonde Pedersen videre. – Det er af stor betydning for os at bibeholde en nogenlunde stabil tilførsel af råvarer, der ikke er afhængig af industrifiskeriet. Desuden håber vi at kunne opnå en synergieffekt ved at sammenlægge de to virksomheders administrative funktioner.
Kreditorerne vil få fuld dækning
Da det tidligere andelsselskab ESSI Konsumfisk a.m.b.a. i 2004 blev omdannet til et aktieselskab, indskød TripleNine sammen med en række øvrige investorer i alt 18-19 millioner kroner i virksomheden i form af aktiekapital og ansvarlige lån.
– Dengang var Esbjergs andel af de danske sildekvoter vel 30-35%. Nu er kun 2-3 sildebåde hjemmehørende i byen, og det har skabt store problemer for driften af ESSI Konsumfisk A/S. Det er årsagen til, at de indskudte penge nu alle er tabt, konstaterer selskabets bestyrelsesformand, John Andersen. – Det er også baggrunden for, at de øvrige oprindelige investorer ikke ønsker at sætte penge i en videreførelse af virksomheden.
– Med den løsning, der her er fundet, vil alle øvrige kreditorer få deres tilgodehavende dækket fuldt ud, oplyser John Andersen.
ESSI skal effektiviseres
Vi skal koncentrere os om forretningsområder, hvor vi kan opnå stor dækningsgrad, og så skal vi have effektiviseret produktionen.
Det fastslår Peter Luxhøi, der er administrerende direktør for det nye ESSI A/S.
Han blev 1. september 2006 ansat i ESSI Konsumfisk A/S og har siden da været i stand til at skaffe flere råvarer, specielt i form af norske fisk, til virksomheden.
Inden da har den nu 42-årige ingeniør fra Aalborg været produktionsdirektør hos Royal Greenland med base i Grønland, og han har også været tre år i Tyskland for Royal Greenland.
Peter Luxhøi har desuden i otte år blandt andet arbejdet for norske Domstein, der forarbejder og sælger bl.a. sild og makrel til konsum.
Nu er turen så kommet til ESSI, og ud over at skaffe virksomheden flere råvarer vil Peter Luxhøi effektivisere produktionen og fordoble syrningskapaciteten.
– Jeg vil gerne opnå en fordobling af syrningskapa-citeten, siger Peter Luxhøi.
Positive drøftelser med lastoptagerne
Konflikten er sat på stand-by, og vi håber at finde frem til en fornuftig løsning.
Det siger TripleNine’s bestyrelsesformand, Erik Bonde Pedersen.
Han oplyser, at man efter den konfliktsituation, man har kunnet følge i pressen, nu har haft et meget fornuftigt, positivt møde med lastoptagerne, der i et brev til TripleNine’s leverandører har lovet, at fremtidig losning vil ske på de aftalte vilkår.
Desuden er det aftalt, at der skal foretages endnu en prøvelosning af Cattleya, der er forsynet med udstyr til selvlosning.
Det handler om vores fælles fremtid
TripleNine’s ledelse anser det for en forudsætning for en videreudvikling af industrifiskeriet i Esbjerg, at de store skibe, såvel danske som udenlandske, uden problemer kan foretage selvlosning til fabrikken i Esbjerg.
– Det er økonomien, der er afgørende på dette marked, og hvis Esbjerg ikke er konkurrencedygtig, så vil det gå den vej, hønsene skraber – for alle involverede parter! fastslår Erik Bonde Pedersen.
TripleNine Bait lanceres nu i Danmark
Frosne tobiser, som sportsfiskere bruger som agn til fiskeri efter større fisk, har allerede i nogen tid været markedsført i Amerika. Nu kan de også fås i Danmark.
Tobiser af høj kvalitet behandles og nedfryses hos TripleNine Fish A/S i Hvide Sande. Derefter pakkes de i poser med 250 gram – lige til at tage med på fisketuren.
– Efter vores introduktion af TripleNine Bait på markedet i Amerika har vi nu kræfter til at lancere dette produkt også på det danske marked, siger Ejgil Knudsen, der er direktør for TripleNine Fish. – Derfor annoncerer vi her i februar, marts og april for produktet i magasinet Sportsfiskeren, der udkommer i ca. 30.000 eksemplarer og nok læses af omkring 100.000 sportsfiskere i Danmark.
Direktør Ejgil Knudsen: – TripleNine Bait repræsenterer en alternativ anvendelse af højkvalitets tobiser. Og den anvendelse vil vi selvfølgelig understøtte, så godt vi kan. Derfor lanceres produktet nu også i Danmark.
De frosne tobiser sælges under navnet TripleNine Bait i omkring 70 sportsfisker-butikker landet over. Og hvis man vil være sikker på ikke at gå forgæves, kan man få oplyst nærmeste forhandler på
tlf. 7552 8888.
Top-moderne fiskemelsfabrik
Når den nye inddamper er installeret på fabrikken i Thyborøn, vil denne fabrik være blandt de mest moderne i verden.
– Det var helt nødvendigt for os at øge inddampningskapaciteten i Thyborøn, så vi til enhver tid vil være i stand til at inddampe det nødvendige på en optimal måde, fortæller TripleNine’s produktionsdirektør, Christian Bisgaard.
– Samtidig får vi forbedret produktkvaliteten, fordi den nye inddamper arbejder mere skånsomt, og den er tillige mere miljørigtig, idet den er mere energieffektiv end de tidligere modeller, tilføjer han.
Christian Bisgaard gør tillige opmærksom på, at den nye inddamper er forsynet med elektronisk udstyr, så man direkte herpå vil kunne foretage bl.a. energiscreening mv.
Udledninger reduceres
– Desuden kan vi med den nye inddamper reducere vores udledninger så meget, at vi også vil kunne overholde de kommende, skærpede krav til udledning af kvælstof, siger Christian Bisgaard.
– Når den nye inddamper er installeret i Thyborøn, vil alle processer på denne fabrik være trimmet til det ypperste, og fabrikken vil være en af de mest moderne i verden, siger Christian Bisgaard.
– Vi opnår en forbedret produktkvalitet og en mere miljørigtig proces med den nye inddamper, siger Christian Bisgaard.
Stort overskud af CO2-kvoter
Hverken i Thyborøn eller i Esbjerg har fabrikkerne udledt de mængder CO2, som de havde tilladelse til.
Det oplyser TripleNine’s miljøchef, Ewan Worck Nielsen.
Af den totale mængde CO2, som måtte udledes i årene 2005 til 07, er 40% fordelt på året 2005, 30% på 2006 og 30% på 2007, hvor regnskabet for fase 1 slutter. Herefter kan der hverken overføres kvoter fra denne periode til den følgende eller sælges kvoter fra denne periode til andre virksomheder.
– For TripleNine’s vedkommende har det i hvert fald ikke været nødvendigt at overføre kvoter fra det ene år til det andet, for vi har kunnet holde os så godt og vel inden for den maksimale kvote hvert år, fortæller Ewan Worck Nielsen.
I Esbjerg har man således kun brugt 39% i 2005 og 51% i 2006, mens man i Thyborøn har brugt 68% i 2005 og 71% i 2006.
Gunstigt resultat på basis af reduceret råvaremængde
– Kvoteregnskabet for 2007 er jo af gode grunde ikke afsluttet, men også i år forventer vi at komme til at ligge et godt stykke under de kvoter, vi har til rådighed, siger Ewan Worck Nielsen.
Han gør samtidig opmærksom på, at baggrunden for det gunstige kvoteresultat er den triste kendsgerning, at råvaremængden i den pågældende periode har været stærkt reduceret i sammenligning med perioden 1998 til 2002, der dannede basis for kvotetildelingen.
Uønskede stoffer fjernet fra TripleNine’s produkter
En stor del af TripleNine’s produkter indeholder nu ingen af de stoffer, der er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.
– Det er et stort skridt i retning af at få gjort alle virksomhedens produkter så miljørigtige som overhovedet muligt, fortæller TripleNine’s kommende miljøchef, Henrik Sørensen.
Han oplyser, at man i 2005 fik registreret alle hjælpestoffer i virksomhedens produkter og fik dem lagt ind i en særlig database.
På den måde kunne man konstatere, at 23 produkter indeholdt forskellige hjælpestoffer, der er optaget på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.
– Dem gik vi så i 2006 i gang med at fjerne fra produkterne, siger Henrik Sørensen.
TripleNine er på forkant
Da Miljøstyrelsens kategorisering spænder fra ”uønskede” stoffer i den lette ende over ”farlige” til ”blacklistede” i den tunge ende, er det ikke så grelt at have ”uønskede” stoffer i produkterne. Alligevel glæder Henrik Sørensen sig over, at TripleNine nu har fokus på problemstillingen og er på forkant med udviklingen på området.
Henrik Sørensen glæder sig over, at TripleNine nu er på forkant med udviklingen på området.
Mange norske fisk til Thyborøn
Det går godt i Thyborøn. Men uden de fremmede landinger havde vi ikke kunnet holde fabrikken i drift.
Det fastslår bestyrelsens næstformand, Helge Lyng Pedersen, Thyborøn.
Han oplyser, at man alene i februar i år har modtaget ca. 43.000 tons norske fisk. Og det er sket uden nævneværdig ventetid for de enkelte både.
– Vi har gjort os umage for – og været heldige med – at få tilrettelagt anløbene, så vi har kunnet betjene de norske både til deres fulde tilfredshed. Det skyldes ikke mindst en stor og engageret indsats fra alle vore medarbejdere og en positiv indstilling fra havnen og havnevirksomhederne. Og så har vore lastfolk ligeledes været meget fleksible og har knoklet både dag og nat for at få det hele til at fungere, siger Helge Lyng Pedersen.
– Men vi kan godt mærke, at konkurrencen om fisken er hård, tilføjer han. – Hvis det var vanskeligt sidste år, så er det endnu sværere i år. Auktionspriserne er ekstremt høje. Det er sælgers marked, så det er et spørgsmål om kroner og ører, om det lykkes os at få fat i de enkelte laster. Men vi har da heldigvis fået, hvad vi skulle ha’.
Helge Lyng Pedersen: – Hvis vi ikke havde fået tilført de norske fisk, havde vi ikke kunnet opretholde produktionen og kapaciteten.
TripleNine’s pulje direkte på nettet
Konsumfiskerne i Torsminde og Hvide Sande har tilsluttet deres puljer til et internetbaseret system med mange fordele. Det vil TripleNine også gerne være med til.
Systemet er indrettet sådan, at den enkelte puljedeltager kan gå ind på en hjemmeside og via sin adgangskode følge de fiskemængder, der via Fiskeridirektoratet er registreret på skibet.
Administrator indberetter, hvor meget, fordelt på de forskellige fiskearter, man har forbrugt af puljen. Og den enkelte puljedeltager kan via et auktionssystem udbyde fisk, som man ikke selv får brug for.
Den enkelte deltager kan også se, hvordan det i det hele taget går med puljen. Hvor meget er der forbrugt? Og hvad er der tilbage?
På forkant
– Fangsttallene fra direktoratet kan lægges direkte ind i systemet, og der arbejdes på at få de to systemer til at snakke direkte sammen. Så det ville være meget praktisk, hvis alle puljer hurtigt blev tilsluttet dette nye system, siger TripleNine’s bestyrelsesformand, Erik Bonde Pedersen. – Vi har derfor besluttet at gå med allerede nu, og vore puljedeltagere vil således i nær fremtid få tildelt en individuel adgangskode til systemet samt yderligere oplysninger om, hvordan det fungerer.
Den Gyldne Tobis – for flest industrifisk!
TripleNine’s anerkendelse for en særlig indsats blandt andelshaverne, Den Gyldne Tobis, blev i år tildelt Fiskeskipper Vagn Holm for gennem tiderne at have landet flest fisk til produktion af fiskemel og fiskeolie.
Det er gjort op, at Vagn Holms skibe gennem tiderne har landet i alt
1.213.557 tusinde tons industrifisk.
Det svarer iflg. bestyrelsesformand Erik Bonde Pedersen til, at Vagn Holm har kunnet forsyne hver eneste dansker med 330 gram fisk hver dag i 2 år – eller i 6-7 år, hvis man skulle nøjes med “fisk 2 gange om ugen”!
De mange fisk har Vagn Holm bragt i land først med sin allerførste kutter, ”Rikke Holm”, som han erhvervede den 1. januar 1975. Senere med ”Solvej Holm”, ”Jerian”, ”Marianne Holm” og senest med ”Mette Holm”, som blev anskaffet i 1986.
Fiskeskipper Vagn Holm (th) modtog ved andelshavernes årsfest Den Gyldne Tobis af TripleNine’s bestyrelsesfor-mand, Erik Bonde Pedersen.