Aben befinder sig hos os!
Det fastslog bestyrelsesformanden for fiskemelsfabrikken TripleNine Fish Protein a.m.b.a., Erik Bonde Pedersen, under den ordinære generalforsamling onsdag.
I sine kommentarer til de forhold, under hvilke fiskeriet i 2007 er foregået, sagde Erik Bonde Pedersen blandt andet:
Hvis EU’s fiskerikommissær Joe Borg skulle bedømme kvaliteten af regelsættet, som fiskerne skal følge til punkt og prikke, må han finde det klart utilfredsstillende.
Hvis biologerne i det internationale fiskerirådgivningsorgan ICES eller ekspertgruppen STECF, der rådgiver fiskerikommissæren, skulle vurdere sin rådgivning, må de finde den klart utilfredsstillende.
Hvis et uvildigt konsulentfirma skulle vurdere, på hvilken måde man forarbejder fisk til mel og olie i landene omkring Nordsøen, ville konklusionen være: Klart utilfredsstillende.
– Og når I, kære andelshavere, skal aflægge regnskab for jeres fiskeri i 2007, vil jeg vurdere, at jeres bankforbindelse vil bedømme det som klart utilfredsstillende! sagde Erik Bonde Pedersen.
– Jeg tror ikke, det får konsekvenser for Joe Borg og hans embedsmænd. Ej heller for biologer og eksperter. Og hvis det endelig skulle ske, så bliver det nok i form af flere penge til systemet, sagde formanden videre. – Nej. Der, hvor det får – og allerede har fået – konsekvenser, er på TripleNine og hos jer andelshavere.
– Hvis nogen skulle være i tvivl, så kan jeg fortælle jer, at aben befinder sig lige her i dette lokale, fastslog Erik Bonde Pedersen.
Vi vil kun købe marginalfisk, hvis der er en fornuftig indtjening
Det er holdningen hos bestyrelsen for fiskemelsfabrikken TripleNine Fish Protein a.m.b.a., der holdt generalforsamling onsdag.
– I forbindelse med nedgangen i antallet af andelshavere og faldende tilførsler gennem årene har vi været ude i markedet for at skaffe ”marginalfisk” for at kunne sænke vore omkostninger pr. kg råvare, oplyste bestyrelsesformanden, Erik Bonde Pedersen.
Han tilføjede, at han med ”marginalfisk” forstår norske og svenske fisk samt afskær fra fiskeindustrien. Typisk fisk, som ikke har kunnet give et normalt dækningsbidrag, men som har bidraget positivt til driften.
– I den situation, vi indtil nu har befundet os i med produktion i to havne på to fabrikker hver med rigelig kapacitet, har omkostningerne været store, og samtidig med at landingerne fra vore egne andelshavere er blevet stadig mindre, er vi blevet mere og mere afhængig af marginalfisken som et bidrag til dækning af de faste omkostninger, sagde Erik Bonde Pedersen.
– Men udviklingen omkring Nordsøen har været den samme: Færre fisk og øget overskudskapacitet, konstaterede formanden. – Det betød priskrig fabrikkerne imellem på den frie fisk. Og det blev helt grotesk i år, hvor vi har set, at de norske fiskere blev forgyldt i blåhvillingsæsonen.
– Da markedet ikke – som forventet – steg, men tværtimod faldt, da de sidste blåhvillinger var produceret, så må vi altså erkende, at det er meget risikabelt at være afhængig af marginalfisk. Så fremover må vi forvente, at vi kun køber fisk udefra, når der er en fornuftig indtjening, og produktet kan sælges, konstaterede Erik Bonde Pedersen.
Stor fortrøstning til fremtiden
Efter at fiskemelsfabrikken TripleNine Fish Protein har besluttet at koncentrere sin produktion af fiskemel og -olie på fabrikken i Thyborøn, mener bestyrelsesformand Erik Bonde Pedersen, at man kan se frem til en fornuftig udvikling i årene fremover.
– Vi bliver en af de få fabrikker omkring Nordsøen, som har en fornuftig sammenhæng mellem råvaregrundlag og produktion, fastslår han og gør opmærksom på, at TripleNine nu står med muligheden for at høste værdien af de store investeringer i dioxinrensning og produktion af fosfolipider.
– Vi kan som de eneste i verden opkoncentrere fosfolipider i marine olier, påpeger Erik Bonde Pedersen.
Hertil kommer efter formandens mening, at resultatet af strategiplanen for industrifiskeriet bør udmønte sig i mere stabilitet i industrikvoterne. TripleNine’s andelshavere har retten til 70% af de danske industrikvoter, hvilket betyder, at man bør kunne ilandbringe de budgetterede mængder.
Og bestyrelsens forslag om at omdanne TripleNine til et aktieselskab om fem år vil iflg. Erik Bonde Pedersen betyde yderligere fordele.
Skal der investeres i fremtiden, hvad der naturligvis skal, er det lettere for en andelshaver, når han kan se, at han får andel i værditilvæksten via aktier. Og det vil tillige være lettere at tiltrække fremmed kapital, hvis der opstår muligheder, der kræver mere kapital, end man selv kan rejse.
– Her tænker jeg på de planer, man har om at gøre Esbjerg til importhavn for mel og olie, og på mulighederne for videreudvikling af fosfolipider inden for den farmaceutiske industri, siger Erik Bonde Pedersen, der efter årets tunge beslutninger har stor fortrøstning til TripleNine’s fremtidige udvikling.
TripleNine bliver A/S
På fiskemelsfabrikken TripleNine’s generalforsamling onsdag blev bestyrelsens forslag om at omdanne det eksisterende anpartsselskab til et aktieselskab fra og med den 1. november 2012 enstemmigt vedtaget.
Undergeneralforsamlingen skrev de nuværende andelshavere under på en erklæring, der bekræfter beslutningen og forpligter dem til at stemme for den endelige beslutning på generalforsamlingen i december 2012.
Fordelene ved at omdanne TripleNine til et aktieselskab er iflg. bestyrelsesformand Erik Bonde Pedersen bl.a., at det vil være lettere for en andelshaver at være med til at investere i fremtiden, når han kan se, at han får andel i værditilvæksten via sine aktier, samt at det vil være lettere at tiltrække fremmed kapital til virksomheden til virksomhedens fremtidige udvikling.
Ny bestyrelse
Samtidig vedtog man på generalforsamlingen den hidtidige bestyrelses forslag om at reducere antallet af bestyrelsesmedlemmer fra 15 til 11.
Det betyder, at samtlige medlemmer af den hidtidige bestyrelse stillede deres mandat til rådighed.
Blandt 13 opstillede kandidater valgtes følgende nye bestyrelse:
Fra Region Nord:
Preben Schmidt, Leif Knak, Lars Vohnsen og Rene Schmidt.
Fra Region Syd:
Erik Bonde Pedersen, Niels Arne Hounisen, Irving Kristensen, Ole Nymann, Villy Rossen og Jean Vad.
Den nye bestyrelse konstituerede sig med Erik Bonde Pedersen som formand og Preben Schmidt som næstformand.
Det 11. bestyrelsesmedlem vælges torsdag af Leverandørforeningen i Hvide Sande.
Helge Lyng Pedersen går fra borde
Efter 22 år i bestyrelsen har Helge Lyng Pedersen besluttet at stoppe som arbejdende næstformand i TripleNine’s bestyrelse.
Helge Lyng Pedersen kom ud at fiske fra Thyborøn allerede som 14-årig. Og i 1971 blev han selvstændig fiskeskipper. Fire år senere erhvervede han sit første helt nye skib.
I 1985 blev han valgt ind i bestyrelsen for daværende Thyborøn Andels Fiskeindustri, og fem år senere kunne han sætte sig for bordenden som formand for bestyrelsen. Ved fusionen med Esbjerg Fiskeindustri i 2001 blev Helge Lyng Pedersen arbejdende næstformand i den nye bestyrelse og har bl.a. gjort en stor indsats for at få fremmede landinger til Thyborøn for at supplere råvaretilførslen til fabrikken.
Stort lokalt engagement
Det er en mand med et meget stort lokalt engagement, der nu er ved at trappe ned. Der er næsten ikke den bestyrelse med betydning for byen og fiskeriet i Thyborøn, som Helge Lyng Pedersen ikke har siddet i.
I flæng kan nævnes Fiskeriets Forsikringsselskab, Isværket, Beddingen, Banken og Havnen. Så der har været rift om at kunne trække på Helge Lyng Pedersens viden og erfaring som repræsentant for byens største produktionsvirksomhed og som en mand med fingeren på pulsen med hensyn til forholdene i industrifiskeriet.
Selv om man ikke skulle tro det, så fylder Helge Lyng Pedersen 65 med udgangen af 2007. – Så nu må det være tid til, at nye kræfter kan overtage mit arbejde, så jeg kan koncentrere mig lidt mere om min familie og specielt mine syv børnebørn, siger Helge Lyng Pedersen.
– Og så er det vel også på tide, at jeg får lidt ud af mit kontingent til golfklubben, som jeg troligt har betalt de seneste ti år – uden at få ret meget valuta for pengene, tilføjer han.
Helge Lyng Pedersen siger farvel til venner og forretningsforbindelser ved en reception på TripleNine i Thyborøn fredag d. 11. januar 2008 kl. 12 – 16.
Helge Lyng Pedersen har bl.a. arbejdet hårdt på at få fremmede landinger til Thyborøn for at supplere råvaretilførslen til fabrikken. Her er det norske ”Libas” i baggrunden.