Selv om udviklingen kan være ved at vende, vil det stadig være meget dyrere at købe ind til aftensmaden i resten af 2008, end det var i 2007. Med mindre man er glad for fisk. Fisk er nemlig ikke blevet (nævneværdigt) dyrere i første halvdel af 2008, og Fødevareøkonomisk Institut forventer heller ikke stigninger resten af året. Baggrunden er bl.a., at euroen står stærkt i forhold til dollaren, og at vilde fisk ikke skal fodres.
”Samlet set vil det sandsynligvis være billigere at spise fisk i 2008 end det var i 2007. I hvert fald falder landingspriserne, og selv om vi endnu ikke har set fald i forbrugerpriserne, som stadig ligger på næsten sammen niveau som sidste år, så er det sandsynligt, at de når at ende i et niveau der er lavere end 2007.”, starter afdelingschef på Fødevareøkonomisk Institut Max Nielsen og forudser på den måde, at prisudviklingen for fisk i Danmark i hele 2008 vil adskille sig væsentligt fra stort set alle andre fødevarer.
Grunden til at fisk ikke er ramt af prisstigninger, er bl.a., at euroen er styrket i forhold til dollaren. EU er nemlig nettoimportør af fisk, og når man skal købe sine fisk af lande, der handler i dollars, betyder det, at priserne falder – det gælder såvel i de lande, der benytter euro, som de der har bundet deres valutakurs til euroen. Danmark hører som bekendt til i den sidste kategori.
Uden for fødekæden
Stærk euro eller ej, så havde prisudviklingen for fisk i 2008 set helt anderledes ud, hvis ikke 60 % af verdens fisk stadig fanges uden for akvakulturer, f.eks. i havet, hvor de er uden for kornprisernes rækkevidde.
Om det siger Max Nielsen:
”Vi har indtil videre set, hvordan de høje kornpriser har været drevet frem af produktion af bioethanol, små kornlagre, større efterspørgsel på kød i Kina og flere års fejlslagen høst. Ingen af de faktorer har nogen direkte betydning for prisen på fisk. Samtidig skal fisk ikke fodres med korn, og prisen på fisk er derfor ikke påvirket af de mest markante strømninger på fødevaremarkedet lige i øjeblikket”
De forhold er både afgørende for prisudviklingen og helt specielt for fisk som fødevare. Stort set alle andre fødevarer er på den ene eller anden måde direkte påvirket af enten prisen på korn eller af de samme faktorer, der fik kornprisen til at stige.
Udsigterne for den prisbevidste fiskenyder er derfor lyse i resten af 2008. Man kan dog forestille sig at en subsidieringseffekt vil sætte skår i glæden: Hvis interessen for fisk stiger, nu hvor alle andre fødevarer er blevet dyrere, kan prisen begynde at følge efterspørgslen.
”Men”, slutter Max Nielsen, ”der vil sandsynligvis være tale om begrænsede prisstigninger, fordi de ikke er bundet i stigende produktionsomkostninger. Det er endda sandsynligt, at effekten allerede har indfundet sig, i og med vi endnu ikke har set fald i forbrugerpriserne, der svarer til landingspriserne.”
Der er med andre ord ingen grund til at frygte, at fisk bliver dyrt i 2008, og man kan ligeså godt bruge resten 2008 til at få spist så meget fisk som muligt. Det er længe siden, at det har været så fordelagtigt rent økonomisk.
Kilde: Fødevareøkonomisk Institut
FiskerForum – 25. September 2008