Det har været et valg, hvor de store emner som løsrivelse fra Danmark, uddannelse, økonomi og infrastruktur har været hovedemnerne, men også hvor der har været plads til diskussioner om den kommende fiskerilov.
Fiskeripolitiken og den kommende grønlandske fiskerilov har fyldt debatten og det har da også delt vandene i Grønland. De to store partier Inuit Ataqatigiit (IA) og Siumut ligger stadig et stykke fra hinanden. Men hvorledes valgresultatet ellers ender, ventes det med spænding, for først derefter kan man få en sikker indikering af hvilken retning fiskeripolitikken vil tage.
Men selvom grønlændernes dagligdags problemer og store politiske stridsemner måske virker fjerne for de fleste danskere, så viser en ny meningsmåling, at danskerne herhjemme fortsat støtter op om at beholde Grønland i Rigsfællesskabet. Hele 57 procent deler denne holdning og kun 7 procent mener det modsatte.
Grønland og Danmark deler en tusindeårig historie fortæller Martin Breum, der er mangeårig iagttager af rigsfællesskabet og forfatter til flere bøger om Grønland. Han understreger overfor DR.dk det faktum, at Grønland udgør 98 procent af det danske territorium og med beliggenheden nær det aktiske, har det også sikkerhedspolitisk værdi udover det fiskeripolitiske, hvor EU-fiskere har adgang til det store grønlandske område.
Der bor over 16.000 grønlændere i Danmark, som med de tætte relationer udgør et vigtigt bindeled mellem det høje nord og landet hernede i det sydlige.
Valget i Grønland i dag er derfor vigtigt, ikke kun for Grønland, men så sandelig også for Danmark.