En svensk rejefisker Janne Jansson, gjorde som så mange andre før ham, han smed de mindste rejer ud igen (lus – små rejer på størrelse med krill). Rejer der alligevel ikke kunne sælges. Han modtager dom onsdag, og bliver dermed den første svenske rejefisker, hvor man vil statuere et eksempel, for andre rejefiskere.
Den svenske Domstols afgørelse kan således få vidtrækkende følger, for mere end blot den anklagede rejefisker.
»Bliver der nu ført en retssag mod mig, så kan det komme til at få betydning for hele den svenske rejefisker-flådes fremtid,« sagde den svenske rejefisker Janne Jansson, da han for lidt over et år siden, blev præsenteret for anklagerne.
High grade fangsten
Sagen handler om upgradering af fangsten eller High Grading. Udsmid af rejer har været forbudt længe, hvilket ikke kommer som nogen overraskelse for fiskerne. Mange rejefiskere, også fra andre nordiske lande, har kastet de små krill ligende rejer ud igen. Det er de mindste rejer, det ikke tidligere havde været muligt at bruge til noget. Svenskerne kalder dem lus.
Derfor er der mistanke om at fangsten af rejer High Grades. Fiskerne smider de små rejer ud, for at fiske videre, for at få en højere andel af kogerejer. Dette har været en meget benyttet og meget indbringende praksis. Noget som flere svenske og norske rejefiskere har gjort brug af. For kogerejer er prisen ca. 10 gange højere pr. kg end den er ved at lande små rå rejer og endnu større end ved de helt små rejer (lus).
Eksempelvis når en trawler får en rejefangst, består den gerne af omkring 60 til 70 procent små rejer og ca. 30 til 40 procent kogerejer. I visse sjældne tilfælde ligger procenten på ca. 50R11;50 procent. Danske både lander præcist de mængder de fanger og derfor er der ingen opgradering eller high grading af fangsten her. Nogle svenske og norske rejefiskere lander 60 til 70 procent kogerejer og ca. 30 – 40 procent små rå rejer. Hvilket betyder en begrundet mistanke om at svenske og norske rejefiskere, high grader ved at smide mange små rejer ud igen. Hvilket er ulovligt.
Det var i et sådant tilfælde, overvågningsfly fra den svenske kystvagt, faldt over Janne Jansson, mens den svenske reje-fisker dumpede rejer udenbords. Janne Jansson har forsvaret sig med, at det kun drejede sig om små (lus) rejer, som man ikke kan bruge til noget alligevel og på det tidspunkt i 2014, var det en almindeligt kendt praksis, at man dumpede de små rejer til fordel for nogle større kogerejer. »Det gør alle*,« forsvarede Janne Jansson sig overfor myndighederne med.
Men lov er og bliver lov
Så de svenske myndigheder anklagede i 2014, den svenske fisker for »mistanke om overtrædelse af fiskeriloven« i mindst 3 tilfælde.«
Meget er dog sket siden. Blandt andet modtager fiskeindustrien nu de små rejer (lus), som tidligere blev smidt over bord. Det er derfor spændende at følge retsagen mod den svenske reje-fisker, der således, som den første, står anklaget for High Grading.
FiskerForum.dk følger sagen som du blandt andet kan læse mere om her. (svensk)