Søndag i uge 42, havde Kim Lykke Peteresen, Bønnerup, arrangeret et møde for at få i tale sat nogle af de problemer os fiskere i indre farvende står overfor. Ikke mindste handlede det om at få sat nogle ting på plads i forhold til fup og fakta i den hetz der kører mod trans fiskeri for tiden, men også om truslen om lukkede områder, paneler og meget mere.
Mødet var berammet til at finde sted på Grenaa Havn med folketingspolitiker Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti. Med os til mødet var mine gode kolleger og erfarne fiskere, Jens og Peter Olsen fra Frisk Fisk Ebeltoft, samt biologen Henrik Skaarup Lund fra Danmarks Fiskeriforening, formanden for Grenaa Fiskeriforening, Anders Nymann Jensen, og fiskeskipperen Morten “Mulle” Hansen.
På mødet diskuterede vi de mange udfordringer, som det danske fiskeri står overfor. Især fokuserede vi på forskellen mellem BOMtrawl og BUNDtrawl, da det er vores indtryk, at mange, herunder politikere, ikke er klar over forskellen mellem disse to fiskemetoder.
Jens, Peter, Anders, Morten og jeg bruger alle BUNDtrawl, en metode, hvor trawlet slæbes efter båden og skraber let henover havbunden. BUNDtrawl har været anvendt i de danske farvande i generationer, men det forveksles ofte med bomtrawl, som bruger store, tunge kædemåtter.
Derudover berørte vi forskellige problemstillinger, herunder:
- De fem socialdemokratiske borgmestres ønske om at beskytte Århusbugten og den Østjyske kyst mod BUNDtrawl. Vi vil gerne opfordre til, at politikere også overvejer spørgsmål om klapning, råstofudvinding og næringsstofudledning i området, inden man beslutter at lukke det for os fiskere.
- Problemet med en stor skarvbestand på 300.000 fugle, som dagligt spiser store mængder fiskelarver. Vi ønsker bæredygtighed i fiskeriet, men det skal også gælde for skarver og sæler.
- Placeringen af havvindmølleparker og hensyntagen til vores fiskeri.
- Spørgsmålet om kamera- og WMS-overvågning af fiskere.
- Den kommende CO2-afgift, som kan have negative konsekvenser for dansk fiskeri og konkurrenceevnen, hvis den pålægges os som producenter.
- Panelelementer i vores trawl, som vi mener ikke er bæredygtige, da de kræver, at vi fisker i flere dage for at opnå samme fangstmængde, hvilket er ineffektivt og øger brændstofforbruget.
– Vores vedvarende frustration over lukningen af Gilleleje-området i dansk farvand for danske og svenske fiskere i 14 år, mens tyske fiskere har adgang. Dette skaber stor frustration for danske fiskere.
Kim og kollegerne takker Nick for hans tid, interesse og spørgelyst. Vi håber, at vi ikke har afskrækket ham helt fortæller Kim til FiskerForum!
Vi er meget taknemmelige for, at han brugte sin søndag på at lytte til vores frustrationer og forstå den virkelighed, vi lever i. Vi håber, at han vil hjælpe os og tale vores sag på Christiansborg, så danske fiskere også i fremtiden kan fortsætte deres arbejde, og danske fisk og skaldyr kan fortsætte med at nå spisebordene i danske hjem.
Kim Lykke Peteresen opfordrer politikere og andre interesserede, der gerne vil høre mere om fiskeriet fra fiskernes egen mund, om at kontakte ham, eller besøge deres lokale havn, og så lytte til fiskernes historier, så kan de lære lidt om virkeligheden i fiskeriet – og ikke udelukkende få deres viden fra nettet, eller fra mere eller mindre suspekte grønne organisationer der fortæller deres udgave af “sandheden”, som ofte har helt andre mål end at styrke fiskeriet, men nærmere handler om at kratte penge ind.