DTU Aqua præsenterer ny viden om den truede europæiske ål på temadag den 4. november 2008
Det skabte internationale overskrifter, da forskere i et projekt ledet af DTU Aqua, som de første i verden, præsterede at få ålelarver til at klække i fangeskab og overleve i 12 dage. Dette svarer til de tidligste kendte stadier af vilde ålelarver fanget i Sargassohavet.
Den verdensrekord er blot noget af det, som man kan høre mere om, når DTU Aqua inviterer til temadag om reproduktion af ål i natur og kultur den 4. november 2008 på DTU i Lyngby.
Temadagen, som er gratis, henvender sig til alle interesserede – fra akvakulturerhverv, fiskeri og industri til forvaltere, forskere, studerende, journalister og andre formidlere.
Ålen er truet
Ålebestanden i Europa er gået kraftigt tilbage de seneste 30 år – og der er ingen tegn på fremgang.
Hos DTU Aqua arbejder vi på mange fronter for at øge den tilgængelige viden om den gådefulde ål. For kun ved at blive klogere på ålen, hvordan den lever, vandrer og formerer sig, kan vi gøre noget for at bevare den. Derfor er også forskning i produktion af ålelarver i akvakultur en vigtig brik, hvis vi fortsat vil have ål i naturen og på frokostbordet.
Mærkning kaster lys over ålens mysterium
Den dag i dag har intet menneske set en gydende ål i naturen. Allerede før ålen bliver kønsmoden forlader den som blankål de europæiske søer, vandløb og fjorde og svømmer ud i havet. Her er det, som om den forsvinder sporløst, og ingen ved, præcis hvilken rute ålen tager de 6000 kilometer mod Sargassohavet for at gyde.
På temadagen vil en forskergruppe fra DTU Aqua i Silkeborg løfte sløret for de første resultater af mærkning af ål med satellitmærker, såkaldte pop-up tags, for at følge ålen på den lange rejse fra de europæiske kyster til gydeområderne på den anden side af Atlanten. Det er første gang, at man har prøvet at sætte de nyudviklede elektroniske mærker på europæiske ål.
Genetik giver svaret
Forskere fra DTU Aqua vil også fortælle om de seneste resultater af en omfattende DNA-undersøgelse af ålelarver fra Sargassohavet. Den skal give svar på, hvorvidt bestanden af europæiske ål består af en stor eller flere små bestande. Resultaterne har afgørende betydning for beskyttelsen og forvaltningen af ålen i naturen i hele Europa.
Bæredygtigt opdræt
Opdræt af ål er i dag udelukkende baseret på glasål, som er fanget i naturen, og glasål er blevet færre. Derfor arbejder de danske åleproducenter og akvakulturindustrien sammen med DTU Aqua og Københavns Universitet om at udvikle metoder og teknologi til produktion af glasål i opdræt for at sikre en bæredygtig akvakultur.
Dagens program
Ud over oplæg fra forskere fra DTU Aqua, vil også Fødevareminister Eva Kjer Hansen, prorektor Knut Conradsen, DTU og oplægsholdere fra Dansk Åleproducentforening, Billund Akvakulturservice, Københavns Universitet, Århus Universitet og Det Internationale Havforskningsråd levere indlæg på konferencen.
Der vil desuden være mange forskellige boder, hvor man i pauserne kan kigge på udstyr fra Galathea-ekspeditionen, se ”hjemmelavede” ålelarver, opleve en ål blive scannet og snakke med åleproducenter og andre repræsentanter fra akvakulturerhvervet, som er med i DTU Aqua-projekter.
Tid, sted og tilmelding:
Temadagen holdes den 4. november fra kl. 10 – 17 i Bygning 116, Knut Winterfeldts Allé, Auditorium 81, DTU, Lyngby. Det er gratis at deltage. Frokost og kaffe er inkluderet.
Tilmelding er nødvendig. Tilmelding bliver snart mulig via www.aqua.dtu.dk (via Kalender). Indtil da telefonisk til DTU Aquas sekretariatet v/ Lilian Andersen (tlf. 33 96 34 12) eller Karin Hansen (tlf. 33 96 33 93).
Tilmeldingsfrist er d. 30. oktober 2008.