Fra april er et projekt sat i gang, der skal bane vejen for økologisk foder til produktion af økologiske ørreder i dambrug. Formålet er at udvikle proteiner fra landbrugsafgrøder til brug i fiskefoder i stedet for fiskemel
Af Jan Skriver
Økologien ligger i føden, og nu er et projekt, der skal resultere i en næringsrig opskrift på økologisk foder til fisk, indledt med base hos Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU) i Hirtshals.
Det er målet at udvikle økologisk fiskefoder, der er fremstillet af vegetabilsk protein, som stammer fra landbrugsafgrøder i stil med ærter, soja-bønner, raps eller lupiner.
Med andre ord skal der i stigende grad serveres piller af grøntfoder for ørrederne i dambrugene, mens foderpiller baseret på havets proteiner fra industrifiskeri fases ud af produktionen. Rovfiskene skal til at være “vegetarer”.
Spørgsmålet er så, hvad det kan betyde for produktivitet, fiskesundhed og kvaliteten af det færdige produkt hos forbrugeren.
– Kravet om økologisk foder til fisk er båret af tidens tendens til en større grad af økologi i vores fødevareproduktion. Men også den kendsgerning at der i stigende grad vil blive mangel på havets fisk, som er grundlaget for fiskemel og fiskeolie, tvinger os til at skifte kurs med hensyn til at udvikle økologisk fiskefoder, siger Alfred Jokumsen, der er seniorrådgiver hos Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU), Nordsøcentret i Hirtshals.
Han leder projektet, der økonomisk er sendt af sted med syv millioner kroner fra Forskningscenter for Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (FØJO). Og hvor samarbejdspartnerne er Dansk Akvakultur, BioMar A/S og Teknologisk Institut.
– Teknisk set består øvelsen i at få et højere indhold af protein i foderet fra landbrugsafgrøderne.
I fiskemel er proteinindholdet på 72 procent, mens det kun er på 20-30 procent i vegetabilske produkter som ærter eller soja. Og et fiskefoder skal op på en proteinprocent på 45-48, før det er effektivt i produktionen af ørreder. Så vi skal have gang i en udvikling, hvor vi bliver i stand til at hæve proteinindholdet i de vegetabilske foderingredienser, som bedre matcher en udskiftning af fiskemelsprotein. Det betyder blandt andet, at vi vil tage kontakt til landbrugssektoren, som naturligvis har erfaring med mange anvendelser af grøntfoder, siger Alfred Jokumsen.
I dag bliver der kun på en håndfuld af Danmarks cirka 250 dambrug brugt økologisk fiskefoder. Opdrættet af økologiske fisk er såre beskedent og repræsenterer en ganske lille niche i den store sammenhæng. Af den samlede danske produktion af fisk fra ferskvandsdambrug på cirka 32.000 ton, udgør de økologiske fisk kun 120 ton.
Men Dansk Akvakultur har en strategi, der sigter på at mangedoble produktionen af økologiske fisk i løbet af en overskuelig årrække.
– Foderet er og bliver flaskehalsen, når vi skal videreudvikle det økologisk fiskeopdræt i Danmark. En lang række regler betyder, at vi må finde genveje, som endnu ikke er betrådt. Vi må for eksempel ikke bruge antioxydanter, konserveringsmidler, i foderet. Heller ikke affald fra fisk, der er fanget i havet, må på grund af den danske miljølovgivning anvendes i økologiske foderpiller. Det er også forbudt at tilsætte kunstige aminosyrer, som man gør i konventionelt foder, så en større del af føden bliver omsat af fiskene, siger Alfred Jokumsen.
– I det hele taget er det danske regelsæt for økologisk fiskefoder det strengeste i EU. For eksempel er økologisk fiskefoder, der er tilladt i skotske fiskeopdræt, ikke lovligt i Danmark. Derfor er der behov for en harmonisering af reglerne, så den internationale konkurrence på området kan blive lige, siger seniorrådgiveren hos DFU.
Midt i en stime af usikkerhedsfaktorer på vejen mod økologisk opdræt i stor stil står i hvert fald et aspekt klippefast. Fremtiden vil byde på en voldsom stigning i andelen af opdrættede fisk verden over.
– Fiskeriet efter vilde fisk er stagneret og vil fra nu bare gå tilbage, fordi mange bestande i havene er fisket så langt ned, at fiskeriet ikke længere bliver betragtet som bæredygtigt. Akvakultur er og bliver fremtiden, siger Alfred Jokumsen.
Både den danske regering og FN giver ham ret. Det spås, at fire ud af fem spisefisk verden over snart vil komme fra opdræt.
Hvor mange af dem, som vil komme til at bære det røde økomærke og signalere kvalitet, fødevaresikkerhed, fiskesundhed og bæredygtighed, afhænger blandt andet af det projekt, der nu er i gang med afsæt hos DFU på Nordsøcentret i Hirtshals.
FiskerForum – 11. April 2007