Nybygget Multi-funktions-fiskefartøj leveret til fransk fiskeri
Le Dolmen has been delivered by Padmos to Lorient fishing company APAK. Image: Padmos

Nybygget Multi-funktions-fiskefartøj leveret til fransk fiskeri

Det er det andet multifunktionsfiskerfartøj på blot et par måneder, der nu leveres til fransk fiskeri. Et hollandsk designet og tegnet fartøj der både kan fiske med vod / flyshooting samt med demersalt og pelagisk trawl, er nu leveret til det franske fiskeriselskab APAK, der ligger i Lorient i Bretagne.

 

Den første nybygning af denne type fartøj fra det hollandske værft Padmos Stellendam BV var trawleren »Marie-Lou«, der blev leveret tidligere i år. Nybygningen »Le Dolmen« er af samme type og skal således erstatte selskabets skib af samme navn.

 

APAKs trawlere fisker efter demersale arter i Biscayabugten og i den engelske Kanal en stor del af året, men skifter til fiskeri efter tunfisk hen over sommeren.

 

Overvejelserne om at tilføje vodfiskeri / flyshooting til selskabets fiskerflåde, havde stået på nogle år og med købet af Boulogne trawleren »Gloire á Marie III« og den efterfølgende ombygning på det hollandske værft Padmos Stellendam BV. Kom trawleren ud med både nyt navn »Naoned« og som et helt nyt multifunktions-fartøj. Fartøjet med viften af forskellige typer fiskeri, var en stor succes, hvilket bevirkede at APAK senere vendte tilbage til det hollandske værft med en bestilling på en nybygning med samme multifunktions-fiskeri.

 

Det nye fartøj »Le Dolmen« har en samlet længde på 21,90 meter og en bredde på 7,80 meter, og er designet med et meget karakteristisk og lidt hævet forskib, der giver øget og bedre sejlegenskaber samt en langt bedre udnyttelse af området omkring stævnen.

 

Fiskehåndteringen ombord er monteret af VCU, der også har sørget for håndteringen af tun ombord. De nye typer trawlere som »Marie-Lou« og »Le Dolmen« er begge udstyret med hver deres 440kW Mitsubishi S6R2-MPTAW-3M hovedmotor, der har en 2500 mm propel. Begge er også monteret med hver deres Mitsubishi S4KT hjælpemotor og udover designarbejdet, udrustningen og ​​Mitsubishi-motorerne, leverede det hollandske værft Padmos Stellendam BV også dækudstyret med et par Winches agter på hoveddækniveau med en kapacitet på 3000 meter vod-reb og et par winches monteret på shelter-dækket, der hver kan spole 1000 meter kæde.

 

Dæks-kraner er på 600kg med 8 meter fra irske EK Marine og
fiskeredskaberne er leveret af franske Coopérative de Lorient og Coopérative de Loctudy samt af Naberan i Le Guilvinec, der leverede demersale og pelagiske trawls, og trawlskovlene er fra Thyborøn Trawldoor.

 

APAK virksomheden ledes af Éric Guygniec, der efter en lang karriere, er gået i land for at hellige sig det ekspanderende firma fra landsiden. Fiskeriselskabet beskæftigere i dag godt 40 besætningsmedlemmer og én mekaniker samt nogle vodbindere og en sekretær.

 

Den franske trawler »Naoned« ejes under SCAPAK-partnerskabet med Scapêche, der i dag ejer 20% af ejendomsretten og under samme partnerskab også ejer nybygningen, »Le Dolmen«. »Menawenn« og »Marie-Lou« er under et lignende partnerskab med Vives-Eaux, som ejer 20%. Den største ændring i APAK-flådens måde at fiske på, er flyshooting, hvor »Naoned« var det første franske fartøj til at benytte sig af denne fiskemetode. En metode der bruger mindre brændstof og som fanger fiskene i live, som dermed giver en bedre fiskekvalitet og dermed også en øget afregning. »Så hvis vi reducerer omkostningerne med 20 procent og øger værdien med 10 til 20 procent, så ser det rigtig fornuftigt ud,« forklarer Éric Guygniec videre, at der er gået en masse forberedelser forud for flyvshooting med »Naoned«, hvilket efter Éric Guygniec mening er årsagen til at det fungerede så godt allerede fra dag ét. »Vi talt meget til vores kolleger i Les Sabes d’Olonne, og vi har efterfølgende tilpasset dette til vores fiskeriområder og målarter. Det er en metode, vi kan bruge hele året rundt, men det er ikke egnet til kraftigt blæsende og dårligt vejr. Det er vigtigt for os at være alsidig, og alternativt kan der flyshootes samt trawles pelagisk og demersalt. De nye både kan nu udstyres til begge fiskerier, så der kan skiftes fra en art eller metode til en anden uden at skulle vende tilbage til havnen for at rigge om.