Maritimt Vækstcenter har taget initiativ til opstart af en erfaringsudvekslingsgruppe, en såkaldt erfagruppe, for kvalitetschefer og andre kvalitetsansvarlige i fiskeindustrier.
Rundt om på virksomhederne sidder kvalitetscheferne ofte alene og kæmper med opgaver omkring certificeringer, kundekrav, håndtering af myndigheder og meget mere. Det er ofte de samme spørgsmål der rejser sig i de forskellige virksomheder. Derfor vil det være til alles fordel at kunne udveksle erfaringer og hjælpe hinanden.
I praksis vil erfaringsudveklingen foregå via fire årlige møder, hvor aktuelle emner udvalg af medlemmerne diskuteres. Til hver møde vil der være indlæg fra udvalgte eksperter på det aktuelle emne.
Allerede inden erfagruppen er kommet rigtig i gang, er der forhåndstilmeldinger fra 21 virksomheder i fiskeindustrien.
Erfaringer fra HACCP erfagruppe for fødevareindustrien
Teknologisk Institut har i 10 år ”kørt” en erfarings-udvekslings-gruppe, en såkaldt erfagruppe, omkring kvalitetsstyring for fødevareindustrien. Der er i øjeblikket 67 aktive medlemmer af gruppen fra et bredt udsnit af fødevareindustrien, med hovedvægt på de store aktører i branchen.
Med baggrund i de indhøstede erfaringer fra den eksisterende gruppe, og kendskabet til fiskeindustrien, er det fundet relevant at opbygge en HACCP- erfagruppe specielt for de kvalitetsansvarlige i fiskeindustrien. En sådan erfagruppe vil være til hjælp og inspiration i det daglige arbejde, idet der tages udgangspunkt i de specielle problemer der findes for branchen i forhold til certificeringer, lovgivning og kvalitetsstyring i det hele taget.
Formål
Formålet er at danne et forum, hvor medlemmerne kan udveksle viden og erfaringer og søge hjælp omkring ledelses-systemer for fødevaresikkerhed ved at:
* Tiltrække foredragsholdere for inspiration og information i relation til fødevaresikkerhed
* Udveksle og diskutere viden og erfaringer omkring styring af fødevaresikkerhed i praksis:
* Risikofaktoranalyser
Opbygning og implementering af ledelsessystemer for fødevaresikkerhed
Drift, vedligeholdelse og forbedring af ledelsessystemer for fødevaresikkerhed
Holde hinanden ajour med national og international udvikling indenfor fødevaresikkerhed
Hvem kan deltage
Erfagruppen henvender sig til virksomheder, der har implementeret et HACCP-system, eller er i gang med at gennemføre et HACCP-projekt, og som er villig til både at modtage og bidrage med erfaringer.
Netgroup
Erfagruppen bygges op omkring et forum kaldet ”Netgroup”. Netgroup fungerer således at medlemmerne via e-mails stiller spørgsmål til gruppen. Andre fra gruppen, der sidder inde med en løsning, et svar eller en kommentar i øvrigt, byder ind. Man kan også melde ind til gruppen med nyheder og viden i øvrigt, som man mener kan være til gavn for de øvrige medlemmer. De aktuelle dialoger tilgår alle medlemmer pr e-mail, og kommunikationen gemmes på Netgroup-hjemmesiden, der kun er tilgængelig for medlemmerne.
Via Netgroup får alle I, der hver især ofte sidder alene med problemerne ude på virksomheden, nogle ”kolleger”, der sidder med de samme problematikker, og som I kan diskutere med.
Erfa-møder
Regelmæssigt afholdes erfagruppemøder. Frekvensen af disse møder besluttes af medlemmerne; umiddelbart 4 årlige møder.
På hvert møde vil et aktuelt tema blive taget op. Møderne vil være en kombination af erfaringsudveksling i mindre grupper og indlæg fra eksterne eksperter i de aktuelle emner.
Møderne vil formentlig blive afholdt på Nordsøen Forskerpark i Hirtshals; men andre lokaliteter kan blive aktuelle, afhængigt af tema, virksomhedsbesøg eller andet.
Temaerne til de enkelte møder besluttes af erfagruppens medlemmer. Eksempel på nogle af de emner der er valgt ved tidligere møder i Teknologisk Instituts eksisterende erfagruppe er:
* Relevant uddannelse og træning af HACCP-teamet – hvad et det
* Verifikation og validering
* Metaldetektion – muligheder og begrænsninger
* Røntgen – muligheder og begrænsninger
* Vira som risikofaktor
* Allergenrisikovurdering
* Hygiejnisk design
* Hvordan opretholder vi fokus, opmærksomhed og træning hos medarbejdere
* Emballage – myndighedernes krav nu og i den nærmeste fremtid.
* Evaluering af leverandører
* IT-systemer til kvalitetsstyring
Hvad koster det at deltage
Der er ansøgt støtte til at finansiere opstarten af gruppen, etablering af Netgroup og omkostninger til de første års drift.
På sigt kan der blive tale om en kontingentbetaling til dækning af udgifter til administration af erfagruppen, herunder drift af Netgroup, udlæg til eksterne foredragsholdere, møde-arrangementer, -referater osv.
Det er i den forbindelse vigtig at præcisere, at det er medlemmernes egen erfagruppe, beløbet dækker kun omkostninger for den tid, der går til planlægning og administration af gruppen.
Viden bliver ikke halveret af at blive delt!