Som et led i den Nordjyske vækstpakke blev det i 2005 besluttet, at der skulle etableres et netværk, som har til opgave at udvikle, implementere og drive et centralt og overliggende sporbarhedssystem for nordjyske fødevarevirksomheder. Dette vil ske i klar synergi med Region Nordjyllands erhvervsudviklingsstrategi, der netop har fødevarer som et af 4 fokusområder.
Etablering af et forpligtende Nordjysk Fødevarenetværk (NFN) vil medvirke til at sikre innovation og dokumentere kvaliteten indenfor fødevaresektoren bredt og styrke grundlaget for at øge afsætningen af Nordjyske kvalitetsfødevarer.
I den øgede globale konkurrence ligger fremtiden for nordjyske fødevare-virksomheder i at producere kvalitet frem for kvantitet, hvor man er i skarp konkurrence med lavtlønsområder som østeuropa og fjernasien. Højkvalitets fødevarer kan sælges til en højere pris end fødevarer af jævn kvalitet, men kræver samtidig større omkostninger til dokumentation af den højere kvalitet. Det er projektets mål at nedbringe disse omkostninger ved at stille et IT-system til rådighed, der forenkler og reducerer arbejdsgange i forbindelse med kvalitetsfødevarer, herunder fødevaresporbarhed og fødevaresikkerhed. Herved højnes nordjyske fødevarevirksomheders konkurrenceevne.
NFN skal etableres som et forpligtende samarbejde mellem primærproducenter, råvareleverandører, fødevareforarbejdere, maskinproducenter, øvrige leverandører, distributører, detailhandlen, forbrugerorganisationer, myndigheder, markedsføringsfolk og videninstitutioner.
Igennem et nært samarbejde med IT underleverandører og en implementering af en avanceret databaseteknologi etableres en ’jord-til-bord’ sporbarhed som ikke tidligere er set i dette omfang. Herved opnås en objektiv sporbarhed som sikrer forbrugerne optimal beskyttelse, som sikrer at producenterne lever op til EU lovgivningens krav til sporbarhed (EU forordning nr. 178) og som sikrer hurtige tilbagekald af fx. Forgiftede eller fordærvede varer.
Projektets effekt
Sammenfattende kan effekten beskrives således:
• øget produktion af højkvalitets fødevarer i Nordjylland
• fastholdelse og udvikling af nordjyske arbejdspladser.
• nedbringer omkostninger til fødevaresporbarhed og –sikkerhed
• understøtter standarder påkrævet af nutidens kunder, forbrugere og myndigheder.
• løfter den nordjyske kompetence indenfor fødevaresikkerhed
• skaber basis for yderligere innovation og udvikling.
• Sikrer forbrugerne gennemsigtighed i fødevareområdet
• Sikrer myndighederne effektiv og hurtig kontrol
• Muliggør hurtig og sikker tilbagekald ved fordærvede varer.
Projektet omfatter nordjyske virksomheder i hele fødevarekæden fra jord til bord men forventes efterfølgende udbredt til resten af Danmark og hele verden.
Formålet med NFN
NFN blev etableret i efteråret 2005 og har på nuværende tidspunkt 19 medlemmer (se nedenfor). Netværket er åbent for alle relevante virksomheder og organisationer som kan og vil bidrage til at nå netværkets målsætning.
Netværkspartnerne har forpligtet sig til i fællesskab at opsamle erfaringer, beskrive ”best practice”, udvikle og idriftsætte et effektivt, regionalt netværk der indeholder alle aktører i kæden fra ”jord til bord”. Netværket vil i sin endelige og indarbejdede form rumme et kompetencecenter der opsamler, vedligeholder og formidler viden internt og eksternt.
Netværket etablerer som et af sine hovedmål et centralt overliggende sporbarhedssystem, der henter og viderebringer – til rette modtagere – detaljerede informationer om fødevarers oprindelse, indhold og forarbejdning. Sporbarhedssystemet baseres på den fremmeste teknologi og databehandlingssystemer, der videreudvikles og integreres indenfor netværket. Via progressivt undervisningsprogrammer sikres at alle netværksdeltageres kompetencer vil være kompatible med systemets krav. Netværket og sporbarhedssystemet gør det muligt at spore specifikke produkter i ”food contamination” situationer.