At makrelbestanden igen i år har taget et dyk, komme ikke bag på de biologer der har været med på det internationale sommertogt, hvor netop størrelsen af makrelbestanden blev undersøgt i de grønlandske og islandske farvande.
Biologerne havde på forhånd en vis formodning og forventning om, hvad resultatet af undersøgelsen ville blive, fortæller seniorforsker i det grønlandske Naturinstitutet Teunis Jansen til avisen Knr.gl. »Resultaterne er desværre noget nedslående, men også som forventet. Makrelbestanden fortsætter desværre sin nedgang, som vi har set det over de sidste par år« understreger seniorforskeren og siger samtidig at nedgangen i bestanden, kan skyldes at der i en årerække er fisket for mange makreller i det nordlige.
Dette til trods for, at det internationale havforskningsråd ICES, tidligere har anbefalet en samlet kvote af makrel for Nordøstatlanten på ca. 550.000 tons, i stedet er der landet 1.000.000 tons makrel årligt. Hvilket Teunis Jansen overfor Knr.gl sammenligner med, at man tager Selvstyrebygningen, med tårn samt indkøbscenter og det hele. Fylder det op tyve gange med makrel, først da har man en idé om hvor store mængder vi taler om. Fiskeriet har som Teunis Jansen beskriver det, ikke været bæredygtigt i mange år. Med undtagelse er det grønlandske makrelfiskeri, der efter seniorforskerens mening ikke i samme grad har været overfisket, som man har set andre steder.
Seniorforskeren påpeger selv, at det grønlandske fiskeri efter makrel årligt har ligget på mellem 30.000 og 70.000 tons og altså som sådan milevidt fra de samlede fangster i Nordøst-atlanten. Her har mængden ligget på mellem 1,0 til 1,4 millioner tons årligt, over de sidste 5 år.
Teunis Jansen siger videre, at det ikke kun skyldes fisketrykket er blevet større. Han mener også at det meget kolde forår efterfulgt at en noget kølig sommer også har været udslagsgivende for de færre makreller. Makrelen har ikke som tidligere fulgt retning og kurs Nordvest, hvor man heller ikke syd for Island, har kunnet spotte større mængder af makrel.
Der er godt gang i makrelfiskeriet på Grønland for tiden. Og måske skulle man tro at dette forhold taler Teunis Jansen lodret imod. Men, som han forklarer overfor Knr.gl, det er mere et udtryk for, at det grønlandske makrelfiskeri, blot er blevet mere effektivt i deres fiskeri end man har set tidligere og altså ikke et bevis for, at der findes flere makreler. Men trenden og udviklingen i makrelbestanden, mener Teunis Jansen ikke kan kan tage fejl af.
Kilde: Knr.gl FiskerForum.dk