Er beregningsmodellerne ved moniteringen ændret til ugunst for fiskerne ? Hypotetiske spørgsmål besvares ikke…… – i hvert fald ikke hos ICES og DTU Aqua.
I øjeblikket er tobisfiskeriet og kvotestørrelse naturligvis et varmt emne, og fra fiskerside får Fiskerforum.dk mange henvendelser angående kvotestørrelse og biologiske anbefalinger m.v. Mange fiskere udtrykker frustration over den beskedne biologiske kvoteanbefaling, set i forhold til det faktiske fiskeri, som i øjeblikket opleves på mange fiskepladser.
I flere fiskerkredse løber rygtet også, at beregningsmodellerne år efter år er ændret på en måde, så det er til ugunst for fiskerne.
I et forsøg på at opklare dét spørgsmål, har Fiskerforum.dk skriftligt kontaktet først ICES, og dernæst DTU Aqua, for, via få enkle spørgsmål, at få den aktuelle påstand be- eller afkræftet.
Vore spørgsmål lød således:
Gennem de seneste år er der foretaget forskellige korrektioner af beregningsmetoden for anbefalinger af kvotestørrelsen.
1: Hvis sidste års beregningsmodel var videreført uforandret i 2010, hvor stor en kvote ville ICES så have anbefalet for året 2010.
2: Såfremt dette års beregningsmodel havde været gældende tidligere år, hvor stor en kvote ville ICES have anbefalet for årene 2007, 2008 og 2009.
Begge institutter melder enslydende tilbage, at man ikke ønsker at svare på hypotetiske spørgsmål.
Derfor kan vi ikke videregive informationerne til vore læsere, men ifølge vore oplysninger er den standardiserede CPUE model, der anvendes ved beregningen, ændret i efteråret 2009, på en sådan måde, at de 1-årige tobis nu vægtes anderledes, hvilket har bevirket at kvoteanbefalingen for 2010 ligger væsentligt under den mængde, en uændret formel ville have udløst.
Vi har spurgt begge ovennævnte institutter, hvilke videnskabelige bevæggrunde ligger bag beslutningen fra 2009, om at ændre beregningsmodellen for 1-årige tobis. Heller ikke på det spørgsmål, har vi modtaget svar.
Politikerne har ansvar for realtids moniteringen.
Det er en politisk beslutning, der ligger til grund for at tobis reguleringen sker efter moniteringssystemet. Systemet blev indført efter dramatiske fald i fangsterne for knap 10 år siden. Blandt flere organisationsfolk i Danmarks Fiskeriforening betragtes systemet som det bedst opnåelige, idet regulering efter en forud fastsat kvote – som det kendes fra en række andre fiskearter – frygtes at skulle ligge under for et overdrevent forsigtighedshensyn.
Det er havundersøgelsesrådet ICES, der har ansvaret for den biologiske rådgivning. Fra instituttet forklarer Hans Lassen over telefonen, at realtidsmoniteringen sker på baggrund af en forud vedtaget procedure. Tobis er som alle andre arter underlagt naturens luner og der forekommer naturlige udsving fra år til år. Derfor er der lavet en middelmodel, der inkluderer op til 15 års data materiale. I år 2010 har det kolde klima måske haft indflydelse og forskubbet sæsonen. Med hensyn til den aktuelle anbefaling for 2010, siger Hans Lassen; ”Jeg ved ikke om den (..anbefalingen, red.) er pessimistisk, andre år har den helt sikkert været for optimistisk”. Og videre forklarer Hans Lassen om moniteringssystemet og dataindsamlingen; ”Det kan pt. ikke gøres bedre”.