Europa-Kommissionen har fremsat sit forslag om fiskerimuligheder for en række fiskebestande i Østersøen for 2009. Forslaget er i tråd med den videnskabelige rådgivning, der foreskriver, at de fleste østersøbestande bør være omfattet af fangstbegrænsninger i 2009. Dette gælder navnlig for den vestlige torskebestand og den vestlige sildebestand, som begge kræver gennemgribende foranstaltninger for at hindre yderligere nedgang i bestandene. For den vestlige torskebestand foreslår Kommissionen derfor, at fiskerimulighederne reduceres med 15 %, mens fiskerimulighederne for den vestlige sildebestand reduceres med 63 %. Hvad angår den østlige torskebestand foreslår Kommissionen derimod en forhøjelse af EU’s kvote på 15 %, eftersom situationen for denne bestand har bedret sig i de seneste år. Denne forhøjelse er i tråd med den flerårige genopretningsplan for torsk i Østersøen. Forslaget om fiskerimuligheder vil blive drøftet på fiskerirådsmødet i oktober.
Joe Borg, kommissær for fiskeri og maritime anliggender, sagde i en kommentar til forslaget: “Da genopretningsplanen for torsk i Østersøen blev indført sidste år, var det på baggrund af videnskabelige advarsler om, at den østlige torskebestand var på nippet til at bryde sammen. Takket være genopretningsplanen har vi kunnet vende denne situation, og bestanden er igen begyndt at vokse. Dette er meget lovende. Jeg opfordrer derfor ministrene til at udvise samme disciplin og følge samme langsigtede strategi for de øvrige østersøbestande og dermed bekræfte vort tilsagn om bæredygtigt fiskeri, ikke blot for en bestemt bestand, men for alle bestande”.
Kommissionens forslag er baseret på den seneste videnskabelige rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) og udtalelsen fra Kommissionens egen Videnskabelige, Tekniske og Økonomiske Komité for Fiskeri (STECF), samt input fra aktører, især fra Det Regionale Rådgivende Råd for Østersøen.
Torskebestande
Kommissionen foreslår, at EU’s kvote for den østlige østersøtorsk forhøjes med 15 % fra 38 765 t til 44 580 t, og at TAC’en for den vestlige østersøtorsk reduceres med 15 % fra 19 221 t til 16 337 t. Den østlige torskebestand har nydt godt af flere stærke årgange såvel som en mere disciplineret anvendelse af genopretningsplanen. Hvis der udvises forsigtighed ved forhøjelsen af TAC’erne i de kommende år, og hvis vi fortsætter indsatsen for at forbedre kontrolforanstaltninger og regelefterlevelse, skulle det være muligt at bringe dette fiskeri tilbage på et bæredygtigt niveau, både biologisk og økonomisk. Den vestlige bestand har derimod haft fire dårlige årgange i træk. Hvis denne situation ikke skal forværres yderligere, er det som et minimum nødvendigt med en streng anvendelse af genopretningsplanen. Begge disse forslag er i tråd med den flerårige plan, hvori man har sat som mål, at fiskeridødeligheden skal reduceres med 10 % hvert år. Samtidig tager de hensyn til tilsagnet om at begrænse det maksimalt tilladte årlige TAC-udsving til 15 %.
Der foreslås i overensstemmelse med den flerårige plan også en række tekniske foranstaltninger for fiskerier, hvori der fanges torsk. Disse foranstaltninger omfatter en 10 % reduktion af fiskeriindsatsen med visse redskaber som supplement til TAC-nedskæringerne.
Sild
Til forskel fra de foregående år var rekrutteringen til de pelagiske bestande lav sidste år, og ICES har derfor som en sikkerhedsforanstaltning anbefalet, at TAC’erne reduceres, navnlig for den vestlige sildebestand, der er i yderligere tilbagegang som følge af, at TAC’en for 2008 blev fastsat langt over det videnskabeligt anbefalede niveau. Forvaltningen af denne bestand er nært knyttet til forvaltningen af nordsøsildebestanden, fordi de to bestande blandes, og fordi sidstnævnte bestand også er karakteriseret ved dårlig rekruttering. Det er derfor vigtigt at benytte en fælles strategi for forvaltningen af disse to bestande.
Kommissionen foreslår derfor, at TAC’en for sild i den vestlige del af Østersøen reduceres med 63 % fra 44 550 t til 16 400 t. Hvad angår sildebestanden i den centrale del af Østersøen, foreslår Kommissionen, at TAC’en reduceres med 6 % fra 152 630 t til 143 609 t, idet der således er taget højde for udvekslingen mellem denne bestand og Rigabugtens sildebestand. For brisling har Kommissionen i overensstemmelse med anbefalingerne fra Det Rådgivende Råd for Østersøen foreslået en reduktion på 15 % fra 454 492 t til 386 318 t.
Laks
ICES er stadig foruroliget over udviklingen i laksebestanden i Den Finske Bugt, da overlevelsesraten for unglaks både der og i Den Botniske Bugt er faldet. Kommissionen foreslår derfor, at TAC’en for begge bestande reduceres med 15 %, og der vil blive foreslået yderligere foranstaltninger som led i den forvaltningsplan for laks, som er ved at blive udarbejdet.