Mandag morgen mødes Danmarks Fiskeriforening med DTU Aqua og Departementet. Mange rygter om kvotestørrelse og fortsat monitering blandt aktive fiskere.
På DTU Aqua´s hjemmeside har man, uge for uge, kunnet læse om resultaterne af de mange registreringer og se en opdateret prognose for årets tobis kvote, men resultaterne for årets sidste moniteringsperiode, dækkende ugen frem til 2. maj, er endnu ikke offentliggjort, og dermed foreligger heller ikke DTU Aqua´s endelige anbefaling for 2010 kvoten.
På trods af dette mener flere at vide, at biologerne har målt sig frem til, at der blot kan anbefales en kvote på 252.000 tons – mod 400.000 tons i 2009.
I løbet af fredag har Fiskerfoum.dk forgæves forsøgt at få en kommentar fra de ansvarlige for moniteringsarbejdet hos DTU Aqua. I stedet er det sent fredag eftermiddag lykkedes at træffe formanden for Danmarks Fiskeriforenings IP-udvalg (Industri & pelagisk fisk) Jesper Juul Larsen.
Han ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere på oplysningerne omkring et moniteringsresultat på 252.000 tons, men forklarer, at Danmarks Fiskeriforening mandag morgen mødes med repræsentanter fra DTU Aqua og Ministeriets departement. Om formålet med mødet vil Jesper Juul Larsen kun sige; ”Tobisfiskeriet kan ikke indrettes efter et ur. Biologer bliver nødt til at acceptere det”.
Meget tyder dermed på, at Danmarks Fiskeriforening forsøger med en taktik, der skal overbevise biologerne om, at den kolde vinter kan have forskudt sæsonen og moniteringsperioden på den baggrund bør forlænges, men Jesper Juul Larsen afviser, at der som rygterne vil vide, allerede foreligger en sådan aftale; ”Det skal i givet fald konfirmeres af ICES”, forklarer han.
At situationen for den enkelte skipper er uholdbar, medgiver Jesper Juul Larsen gerne; ”Derfor deltager vi til september i et møde med ICES og DTU Aqua, hvor dagsordnen er afskaffelse af moniteringen”. Jesper Juul Larsen mener i al enkelthed, at reguleringsformen er umenneskelig: ”Ingen andre bliver budt dét, industrifiskerne bydes. Derfor skal alle data op i luften og vendes”.