EU planægger at foreslå et forbud mod dumping af små døde konsumfisk. Fødevareminister Hans Chr. Schmidt hilser planen velkommen. Ifølge ministeren er udsmid et stort problem, og da der er for mange fiskefartøjer i EU, kan FKA’er i Danmark være med til at reducere fiskerikapaciteten. Men fiskerne skal også gives incitamenter for at ændre adfærd. Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Flemming Kristensen, ser forbudet som en dårlig løsning.
Mange små døde konsumfisk bliver smidt i havet, og nu planlægger EU at foreslå et forbud mod det, ligesom i Norge og Island, hvor det er strengt forbudt at dumpe en række fiskearter. Et realistisk skøn fra FN siger, at udsmidet af fisk på verdensplan er 25 pct. Da danske fiskere landede godt 900.000 ton spisefisk i 2005, bliver det på årsbasis til et udsmid på omkring 200.000 ton døde fisk i havet. Fødevareminister Hans Chr. Schmidt kommenterer EU’s overvejelser om et forbud:
”Vi kender endnu ikke indholdet i Kommissionens meddelelse. Men jeg hilser det meget velkomment, at Kommissionen vil gøre noget ved udsmids-problemet. Udsmid er et af de største problemer i den nuværende fiskeripolitik i EU,” siger Hans Chr. Schmidt til FiskerForum.
EU’s fiskerikommissær Joe Borg udtaler ifølge Ritzau, at alle fisk fremover skal på land, og når en kvote er brugt, må der lukkes ned for fiskeriet.
”Eksempelvis er der, som omtalt af kommissær Joe Borg, et meget stort problem med udsmid af rødspætte i bomtrawl-fiskeriet efter tunge i den sydlige del af Nordsøen. Men også i andre fiskerier er discard-omfanget (udsmid, red.) stort,” siger Hans Chr. Schmidt. Ministeren fortæller, at man fra dansk side længe har presset på for, at EU gennemfører regler, der kan fjerne discard af fisk.
”Jeg er enig med kommissær Borg i hans udmeldinger om, at der skal være incitamenter – gulerødder – for fiskerne til at ændre adfærd, så omfanget af udsmid kan reduceres,” siger Hans Chr. Schmidt.
”Vi skal fremme brugen af mere selektive og skånsomme fiskeredskaber, fx sorteringspaneler i redskaberne,” siger ministeren. ”Også større maskemål kan være en vej frem. Der er meget fornuft i, at al fisk skal i land og afskrives på kvoterne. Det er dog et generelt problem, at der er for mange fiskefartøjer i alle EU-lande. Indførelsen af den nye fiskeri-regulering med FKA’er er i Danmark med til at reducere fiskerikapaciteten. Jeg håber, at en tilsvarende reduktion finder sted i de øvrige medlemslande,” udtaler ministeren.
Flemming Kristensen: Ugennemtænkt løsning
Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Flemming Kristensen, udtaler til FiskerForum, at spørgsmålet om et forbud allerede har været oppe og vende flere gange, og at der pt. er forbud mod at dumpe ti forskellige arter.
”Vi skal da hellere arbejde på at selektere så meget som muligt, når vi trawler. Problematikken skal hellere løses ved at indføre maskemål m.m. og forsøge os med selektionsmodeller, der gavner fiskebestanden. Hvis man laver et forbud, vil det give store problemer, og det er i øvrigt svært at kontrollere. De døde fisk genererer jo også føde for andre fisk. Desuden overlever mange fisk, fx rødspætter i Kattegat, der bliver hurtigt sorteret, så jeg synes, det er en ugennemtænkt løsningsmodel,” siger Flemming Kristensen, til FiskerForum
3F støtter EU-planen
Fagbladet 3F skrev den 22. februar, at 3F støtter EU-planen, da de mener, at de nye regler bør gavne fiskeriet. Mogens Hansen, forhandlingssekretær i 3F’s Transportgruppe understreger, at udformningen af de nye regler for fiskeri i EU må tilrettelægges, så det fungerer til gavn for fiskeriet og sådan, at fiskerne i praksis vil respektere de nye regler.
Af Tina Rasmussen
FiskerForum – 23. Februar 2007