Det Danske blåmuslingefiskeri i Limfjorden er ved at blive certificeret til MSC (Marine Stewardship Council), standard for bæredygtigt fiskeri.
Hvis det lykkes vil det være det første Danske fiskeri der får MSC mærket og de først muslinger med MSC mærke der kommer på de globale skaldyrs markeder.
Det er Vilsund Muslinge Industri A/s der er i gang med certificeringen, Vilsund Muslinge Industri repræsentere 20 fartøjer der fisker muslinger i Limfjorden.
Der produceres årlig 100.000 ton muslinger, og de 20 fartøjer står for 40 % af produktionen.
“Bæredygtigheden af muslingefiskeriet har været af højeste prioritet i Danmark i mange år. Ved at få MSC-certificeriet fiskeriet efter Limfjords-muslinger, vil vi vise vores kunder at vi driver et bæredygtigt fiskeri efter blåmuslinger” – siger Søren Mattesen, fra Vilsund Muslinge Industri.
Chris Ninnes fra MSC kommenterer:
“Dette er det første Danske fiskeri og det første muslingefiskeri det bliver certificeret efter MSC-programmet, og vi er glade for at muslingefiskerne i Limfjorden kan se hvordan MSC certificeringen kan tilføre værdi til deres produkter.
Efter at muslingerne (mytilus edulis) er i landbragt bliver de renset, tilberedt og frosset på fabrikken, hvor efter de eksporteres til markeder i Europa, Rusland, og Mellemøsten
Hovedparten af produktet bliver solgt som individuel hurtig frossen muslingekød (Individually Quick Frozen IQF)
Fakta boks:
MSC – garanti for bæredygtigt fangede fisk
Den internationale, uafhængige certificeringsordning MSC (Marine Stewardship Council) er den eneste ordning for vildtfangede fisk, der lever op til FN’s internationale standarder for miljømærkning. MSC belønner de fiskere, der ønsker at drive et bæredygtigt erhverv, ved at sætte organisationens karakteristiske blå logo på de færdige produkter. Logoet giver derved forbrugerne mulighed for at træffe et bæredygtigt valg, når de køber ind.
Hvad er MSC?
MSC blev etableret i fællesskab af Unilever og WWF i 1997. I 1999 blev MSC en selvstændig organisation.
MSC bygger på tre principper:
1) Fiskeriet skal udføres på en måde, der ikke fører til overfiskeri og nedfiskning af den udnyttede art. For de arter, der er nedfiskede, skal fiskeriet udføres på en måde, der fører til genopbygning af arten.
2) Fiskeriet skal udføres på en måde, der bevarer havets økosystem, dets funktioner, struktur og diversitet.
3) Fiskeriet er underlagt et effektivt forvaltningssystem, der respekterer lokale, regionale og internationale love. Fiskeriet er desuden underlagt standarder, der sikrer langsigtet udnyttelse.