Efter mange års tilbagegang er udviklingen nu vendt for torskebestandene i Nordsøen og Skagerrak. Danske fiskere får deres kvote forhøjet med 11 procent som følge af Norges-aftalen, men skal også vente flere tiltag for at beskytte de unge torsk.
Tidligt mandag morgen blev EU og Norge enige om kvoterne for de vigtigste bestande i 2008 i Nordsøen og Skagerrak. Samtidig blev der fastsat kvoter for den gensidige adgang til at fiske i hinandens farvande.
Torskebestandene er på vej frem i Nordsøen og Skagerrak, og for første gang i 10 år har EU og Norge besluttet at forhøje kvoterne for torsk med 11 procent til næste år. Det giver danske fiskere i alt 623 tons flere torsk i 2008. Kvoten for rødspætte bliver på stort set samme niveau som sidste år, mens der bliver 10 procent flere mørksej til fiskerne i Nordsøen og 10 procent flere rødspætte i Skagerrak/Kattegat.
”Flere års arbejde med genopbygningen af torskebestandene i Nordsøen og Skagerrak har båret frugt, og vi kan nu forhøje kvoterne. Til gengæld er vi også nødt til at sikre, at vi beskytter de mange nye unge torsk, så fremgangen for torskebestanden fortsætter. Fiskerne skal derfor nok vente sig færre havdage og flere lukkede områder som følge af rådsmødet i december, og vi skal have sat mere skub i brugen af selektive redskaber,” siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Sildebestanden i Nordsøen har derimod haft en begrænset tilgang af unge sild i de senere år, og fiskernes egen rådgivende organisation i EU, den pelagiske RAC, havde anbefalet en nedskæring på 35 procent. EU og Norge har aftalt at reducere kvoten i 2008 med 41 procent i Nordsøen og 25 procent i Skagerrak/Kattegat.
”Fiskerne har udvist af en høj grad af ansvarlighed, og det vil jeg gerne rose dem for. Med Norges-aftalen er der sket en stor nedskæring af sildekvoten i Nordsøen, men den retter sig forhåbentligt snart igen,” siger Eva Kjer Hansen. Den atlanto-skandiske sild, også kaldet julesild, har det imidlertid godt. Denne kvote blev for nylig forhøjet med 19 procent for 2008.
For havtaske og jomfruhummer blev kvoterne for danske fiskere i norsk zone sikret trods norsk pres for at opnå en større andel til norske fiskere.
EU og Norge blev også enige om en ny og mere fleksibel forvaltningsmodel for tobis, hvor den endelige kvote vil blive fastlagt i begyndelsen af maj næste år på baggrund af resultaterne af et moniteringsfiskeri, der påbegyndes 1. april.
Et særligt vanskeligt punkt i forhandlingerne med Norge var spørgsmålet om udveksling af kvoter. EU betaler traditionelt for en del af sine kvoter i norsk farvand med blåhvilling. Som følge af den negative bestandssituation for blåhvilling har det dog været nødvendigt at reducere en række af EU’s kvoter i norske farvande. Dette har primært berørt kvoter, som ikke har været udnyttet fuldt ud i de seneste år.