Europa-Kommissionen har i dag fremlagt sit årlige forslag om fiskerimuligheder og dertil knyttede foranstaltninger for 2008. I forslaget tages der hensyn til den seneste uvildige videnskabelige rådgivning om fiskebestandene, som Kommissionen modtog i oktober fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), Den Videnskabelige, Tekniske og Økonomiske Komité for Fiskeri (STECF), som er Kommissionens eget organ, samt input fra aktørerne. Forslaget er desuden baseret på den strategi, som Kommissionen allerede skitserede i sin politikerklæring, der blev offentliggjort i juni, og som der siden er blevet holdt samråd med aktørerne om (IP/07/773 ). Kommissionen ser fiskeriforvaltning som en langsigtet proces baseret på en analyse af de langsigtede tendenser i fiskebestandenes sundhedstilstand. Som det klart fremgik af dette års politikerklæring, er der stadig lang vej, hvis vi skal nå den fælles fiskeripolitiks mål, nemlig at skabe et fiskeri, der er økonomisk, socialt og biologisk bæredygtigt på lang sigt. Kommissionen foreslår derfor, at indsatsen og/eller de samlede tilladte fangstmængder (TAC’er) begrænses yderligere for en række fiskeriers vedkommende, samtidig med at reglen om, at udsvinget, det være sig en forhøjelse eller en nedsættelse, fra det ene år til det andet højst må være på 15 %, generelt overholdes, så aktørerne kan regne med en vis stabilitet. I en række tilfælde har man dog fra videnskabeligt hold advaret om, at situationen nu er så dårlig, at det er på høje tid, at fiskerimulighederne skæres yderligere ned. Kommissionens forslag om TAC vil blive drøftet på Rådets møde (fiskeriministrene) den 17. – 19. december.
Joe Borg, kommissær for fiskeri og maritime anliggender, sagde følgende: “Den seneste ICES-rådgivning bekræfter, at situationen er nogenlunde uændret, nemlig at de fleste bestande overfiskes, selv om der dog er en positiv udvikling i visse fiskerier. Vi er nødt til intensivere vores indsats, hvis vi skal have en realistisk mulighed for at skabe et bæredygtigt fiskeri. Hvis vi ikke gør det, kommer vi til at opleve en hastig tilbagegang i de overfiskede bestande til varig skade for de flåder, der er afhængige af sådanne bestande. Flere og flere af de TAC’er, som Kommissionen foreslår, er ikke ad hoc-beslutninger, men et direkte resultat af gennemførelsen af de flerårige forvaltningsplaner, som Rådet har vedtaget. Vi opfordrer derfor Rådet til ikke at løbe fra sine langsigtede forpligtelser og til at træffe beslutninger, hvor man prioriterer fiskeriets sundhed på lang sigt højere end kortsigtede økonomiske og politiske interesser.”
Bestande, der er lavet en genopretningsplan for
Kommissionen foreslår følgende:
For torsk:
Det er opmuntrende, at ICES har konstateret, at nordsøtorsken har det bedre, men optimismen bygger dog kun på en årgang, som nu må beskyttes, indtil den bliver kønsmoden og kan bidrage til bestandens videreførelse. De seneste store bifangster og efterfølgende udsmid af nordsøtorsk giver dog anledning til bekymring og viser med al ønskelig tydelighed, at der er behov for relevante ledsageforanstaltninger for at få bragt udsmidet drastisk ned. Et skridt på vejen mod dette mål ville være at reducere fiskeriindsatsen i fiskerier, hvor der fanges torsk, og træffe ledsageforanstaltninger til forebyggelse af fangst af torsk. Kommissionen er derfor blevet enig med Norge om, at TAC’en for nordsøtorsk forhøjes med 11 %, og at der indføres ledsageforanstaltninger til reduktion af udsmid. I andre områder er den videnskabelige rådgivning for torsk fortsat meget pessimistisk, og Kommissionen foreslår, at fiskerimulighederne der reduceres med 25 %.
For nordlig kulmule:
For nordlig kulmule er situationen fortsat god, idet bestanden er oppe på fuld reproduktionskapacitet, og høstniveauet er bæredygtigt. Fiskeridødeligheden ligger dog fortsat et godt stykke over det niveau, der ville give maksimalt bæredygtigt udbytte. I tråd med bestemmelserne i genopretningsplanen foreslår Kommissionen, at TAC’en for 2008 forhøjes med 2,5 %.
For tunge i Biscayabugten:
Tunge i Biscayabugten forvaltes efter en langsigtet forvaltningsplan. Fiskeridødeligheden er i år blevet reduceret med 10 %, og det medfører en reduktion af TAC for 2008 på 8 %.
For sydlig kulmule og jomfruhummer ud for Den Iberiske Halvø:
Takket være to gode årgange af sydlig kulmule, efter at fiskeridødeligheden i tråd med genopretningsplanen er blevet reduceret med 10 %, ville TAC’en skulle forhøjes med over 15 %. Kommissionen foreslår dog, at forhøjelsen begrænses til 15 % i tråd med genopretningsplanen. For de to jomfruhummerbestande i de iberiske farvande nedsættes TAC’erne med 15 % i tråd med den iværksatte genopretningsplan. STECF og ICES skønner fortsat, at de faktiske fangster måske er helt op til 75 % højere end de tilladte TAC’er, og derfor er der så meget desto mere grund til at gå forsigtigt frem. En styrkelse af kontrol og rapportering har fortsat høj prioritet for dette fiskeris vedkommende.
For nordsørødspætte og -tunge:
2006-årgangen af nordsøtunge har været i markant tilbagegang siden foråret, og det fik ICES til at revidere sin rådgivning i efteråret. Kommissionen foreslår, at TAC’en nedsættes med 15 %. Rødspættebestanden deles med Norge, som Kommissionen i sidste uge blev enig med om en TAC på 49 000 tons. Begge disse forslag er i tråd med EU’s flerårige forvaltningsplan, der blev vedtaget i juni.
Kommissionens mål er at udvide den langsigtede planlægning til at omfatte de kommercielt vigtigste bestande.
Fiskeri efter pelagiske arter
De vigtigste EU-sildebestande er fortsat præget af dårlig rekruttering. I sidste uges forhandlinger med Norge blev Norge og Kommissionen enige om, at TAC’en for nordsøbestanden skulle nedsættes med 41 %. Der er med Norge og Færøerne også blevet aftalt en nedsættelse på hele 32 % for blåhvilling, hvis tilstand bliver dårligere og dårligere (se MEX/06/1030 ).
Arter med kort levetid
Situationen er i det seneste år blevet bedre for sperling, og Kommissionen foreslår derfor en TAC på 50 000 tons i tråd med den videnskabelige rådgivning, med mulighed for at træffe forvaltningsforanstaltninger i løbet af året. Udsigterne for ansjos i Biscayabugten er fortsat dårlige, og derfor foreslås det igen at holde dette fiskeri lukket, idet situationen dog kan tages op til fornyet overvejelse, når der foreligger data om denne bestands størrelse til foråret. Også for tobis i Nordsøen vil der blive fremsat et forslag i løbet af året på basis af resultaterne af forsøgsfiskeriet til foråret. Situationen for brisling i Nordsøen er stabil, og Kommissionen besluttede i sidste uge at forhøje TAC’en for denne bestand, som den deler med Norge, med 15 %.
FiskerForum – 28. november 2007