Bornholmske Espersen, grønlandske Royal Greenland og Grenå-virksomheden Thorfisk – som er en del af norske Aker Seafood – har sammen med fem af Europas største og mest indflydelsesrige producenter af fiskeprodukter underskrevet og sendt et fælles brev til den norske regering . I brevet forpligter virksomhederne sig til at gøre deres bedste for at undgå illegalt fanget torsk fra Barentshavet.
For at virksomhederne kan leve op til de netop indgåede forpligtelser i praksis, opfordrer de desuden den norske regering til at opdatere sortlisten over fartøjer, der fanger torsk illegalt.
Underskriverne af brevet er derudover McDonalds, Youngs Seafood, Iglo/Birds
Eye, Frosta/Copack, og Icelandic Group.
Greenpeace hilser initiativet velkommen og ser det som et positivt skridt i retning af større producentansvar. Desuden appellerer Greenpeace til, at alle virksomheder, der er involveret i fiskeri, fremstilling eller salg af fiskeprodukter, hurtigst muligt følger trop.
I brevet binder de otte underskrivere sig til en tilslutning til de frivillige retningslinjer, der blev fremsat af European Fish Processors and Traders Association, AIPCE, sidste september (3). Retningslinjerne blev lavet for at undgå illegalt, urapporteret og ureguleret fiskeri, IUU, af torsk fra Barentshavet samt kuller. Retningslinjerne omfatter også en forpligtelse til at afvise fisk, der stammer fra fartøjer, som er blevet sortlistet af relevante regionale fiskeriorganisationer som f.eks. North East Atlantic Fisheries Commission, NEAFC.
”Den norske regering bliver bedt om at opdatere deres nuværende sortliste og sikre, at alle fartøjer, der viser sig at være involveret i piratfiskeri, bliver sat på listen. Det er et yderst relevante krav, som Greenpeace også har fremsat. Det norske fiskeridirektorat har f.eks. endnu ikke offentliggjort navnene på de russiske skibe, der i 2005 og 2006 deltog i IUU-aktiviteter,” siger Truls Gulowsen, havkampagnemedarbejder i Greenpeace Nordic.
Selvom brevet fra de otte virksomheder er positivt, er der dog stadig lang vej endnu, inden kunderne hos de selv samme otte virksomheders kan være sikre på, at de produkter, de køber, ikke stammer fra illegalt eller ikke bæredygtigt fiskeri. Det anslås, at piratfiskeri udgør godt 25 pct. af den årlige globale fangst af fisk. Omsat til kroner og ører bliver det til ca. 50 mia. årligt. Sidste år offentliggjorde Det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES, desuden tal, der viser, at hver femte torsk fra Barentshavet var illegalt fanget (4).
”Generelt kaster overfiskeri, illegalt fanget torsk fra den østlige Østersø, destruktive fangstmetoder og fangst af flere overudnyttede og illegalt fanget tunfisk sorte skygger over fiskerisektorens image. Det gælder også for flere af underskriverne. Derfor er det afgørende, at der kommer fuld gennemsigtighed i hele produktkæden, så forbrugerne har en chance for at vide, om den fisk de er i gang med at smide i indkøbskurven, stammer fra legalt fiskeri, ” siger Sari Tolvanen, havkampagnemedarbejder i Greenpeace International.
FiskerForum – 29. maj 2007