Esbjerg Redningsstation viser ingen alderstegn trods 100 år på bagen. Jubilæum markeres med ministerbesøg.
REDNING: Fritidssejlere med motorstop, surfere på dybt vand og badegæster fanget i kraftig strøm. Opstår der en af de ovenstående situationer ved kysterne omkring Esbjerg, så er der bud efter folkene fra Esbjerg Redningsstation. Sådan har det været i 100 år, og selv om typen af redninger har ændret sig, så er der stadigvæk stort behov for stationen: – Faktisk er juli og august de måneder, hvor vi har mest travlt. Før var det primært fiskekuttere, men nu hvor fiskeriet i Esbjerg er minimalt, er vores opgaver også blevet anderledes, fortæller Jens Degn Abrahamsen, stationsleder på Esbjerg Redningsstation.
Vigtig indsats
Man behøver kun at kigge på statistikkerne for at konstatere, at folkene på redningsstationen gør et vigtigt stykke arbejde. Siden starten i 1907 og frem til 2006 er 374 mennesker blevet reddet af de tilsammen 64 frivillige, der har bemandet stationen. I dag er ti frivillige og to fastansatte tilknyttet Esbjerg Redningsstation.
– De frivillige gør en stor indsats for et symbolsk månedligt beløb. Vi kan rykke ud syv til ni minutter efter, at alarmen er gået. Det er vi meget stolte over, siger Jens Degn Abrahamsen.
Redningsarbejdet foregår ved hjælp af den 16 meter lange MRB 39 “Niels Iversen” og den mindre men hurtigere LRB 15. Arbejdsområdet for Esbjerg Redningsstation er 35 mil ud fra kysten – fra Rømø og Sønderho i syd til Hvide Sande i Nord.
Et spændende job
Det er ikke hver dag, at redningsfolkene rykker ud til både og mennesker i nød. Tiden bruges blandt andet på at vedligeholde de to fartøjer, så de altid er 100 procent klar til opgaven.
– At være redningsmand er ikke det bedst lønnede job. Men det er spændende og indeholder masser af frihed. Når alarmen går, så er det bare af sted, ligegyldigt hvad vi ellers går rundt og laver, siger stationsleder Jens Degn Abrahamsen