Forsøget med ensilering af indvolde til søs, som Teknologisk Institut ved Nordsøen Forskerpark i Hirtshals afviklede hen over sommeren, er afsluttet og afrapporteret.
– Vi har med projektet dokumenteret, at det er muligt at fremstille ensilage af høj kvalitet af fiskeind-volde om bord på fiskefartøjer, siger den ansvarlige for projektet, Poul Ole Nielsen, Teknologisk Insti-tut.
Baggrunden for projektet er at nyttiggøre og kapitalisere de 14.000 ton indvolde, danske fiskere skøns-mæssigt smider udenbords hvert år, når de renser fisk på havet.
Ensilagen indeholder blandt andet olie og proteiner. Minkfoderindustrien er interesseret i proteinerne, men har mindre brug for olien. Den er fiskemelsindustrien til gengæld interesseret i.
Projektet har set på tre typer fartøjer og for hver af dem beregnet den årlige fortjeneste ved fremstilling af ensilage til søs: Mindre garnbåde: 2.730 kr. Mellemstore konsumtrawlere: 11.875 kr. Store konsum-trawlere: 176.594 kr.
Ensilering allerede en realitet
Udstrakt ensilering af fiskeindvolde på danske fiskerfartøjer kan lyde fremtidsagtigt, men Poul Ole Nielsen oplyser, at der allerede er konkrete tiltag på vej i kølvandet på ensileringsprojektet.
– HG 306 ”Tobis”, der er en større trawler med planlagt filetproduktion, er under bygning og vil allere-de fra starten være udstyret med ensileringsanlæg og tanke til opbevaring af 20 ton ensilage, siger han.
– Vi har desuden været i dialog med et projekt på Færøerne omkring ensilering af indvolde fra 15 traw-lere. Projektet har stået på i flere år, men er løbet ind i problemer og gået i stå. Med erfaringerne fra dette projekt og indkøb af nyt udstyr er det skudt i gang igen.
Det er Poul Ole Nielsens opfattelse, at det bør gøres økonomisk mere fordelagtigt for den enkelte fisker at ensilere til søs, enten ved en højere pris eller ved at yde støtte til at bringe ensilagen i land. Der skal desuden ske tilpasning af en række regler, der i dag lægger sig hindrende i vejen for en kommerciel ud-nyttelse af ensilagen.