Dokumentarfilmen ”Den sidste torsk” der blev vist tirsdag aften på DR2 sætter billeder på den største udfordring for europæisk fiskeri lige nu: Udsmid af fisk. Problematikken bliver diskuteret på en international konference i Aalborg torsdag, og fødevareministeren vil have en ny fiskeripolitik uden udsmid.
Begrebet udsmid dækker over, at fiskerne smider døde fisk tilbage i havet, enten fordi de har fået mere fisk ombord end kvoterne tillader dem at tage med i havn – eller fordi de små fisk ikke indbringer så meget som de store. Udsmid er dermed det mest konkrete symptom på, at den europæiske fiskeripolitik igennem de seneste mange år har spillet fallit, mener fødevareminister Eva Kjer Hansen.
”Billederne i ”Den sidste torsk” af store flotte torsk, der døde bliver smidt overbord fra et fiskefartøj vidner om, at noget er helt galt med fiskeripolitikken. I foråret foreslog jeg et egentligt forbud mod udsmid med Østersøen som pilotprojekt. Og i sidste uge kom så det foreløbige gennembrud, da Østersølandene besluttede at indføre mere selektive redskaber i Østersøen og samtidig i 2010 at lave en køreplan for, hvordan man gennemfører et forbud mod udsmid af fisk”, siger fødevareministeren.
Torsdag afholder fødevareminister Eva Kjer Hansen en international konference i Ålborg, hvor blandt andet Fiskeriministrene fra Irland, England og Skotland deltager for at finde fælles fodslag i forhold til en fælles europæisk fiskeripolitik, hvor de danske prioriteter er et forbud mod udsmid af gode fisk, og at ansvaret for fiskeriforvaltningen gives tilbage til fiskerne.
Fødevareministeren hæfter sig i forbindelse med filmen ”Den sidste torsk” ved, at vurderinger fra biologerne i ICES efter år med tilbagegang, nu viser at torskebestanden er i bedring.
”De seneste biologiske vurderinger viser, at genopretningsplanen for torsk i Østersøen har virket, og at torskebestanden igen er på ret kurs. Det er fiskeripolitikken nu også ved at komme”, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.