I årevis er fiskerne blevet beskyldt for at dræbe havbunden, udlede for meget CO2 og forurene med olie. Samtidig har kvotesystemet tvunget fiskerne til at smide omkring halvdelen af deres fangster ud. Fisk der sjældent overlevede. Nu vil dansk fiskeri ikke være med mere. Derfor har Dansk Eksportforenings gruppe, Danish Fishing Equipment Group, samlet en række eksperter til konferencen “Blue Ocean – Green fishing”, der giver gode grønne råd til fiskerne.
Foto Sintef
En af dem der tydeligt har mærket fiskernes øgede interesse for miljøet er Ulrik Jes Hansen, biolog og seniorforsker ved SINTEF Fiskeri og Havbruk, der med en af verdens få prøvetanke til test af fiskeriredskaber, er i løbende kontakt med især de udskældte trawlfiskere omkring udviklingen af fiskeriet.
– Der er ingen tvivl om at de sidste par års energikrise har snæret i trawlfiskeriet, men hvad er lidt sjovt er, at i de sidste par år har fiskerne også fået fokus på at prøve at reducere bundpåvirkningen og dermed miljøpåvirkningen. Og en af de ting, som de gerne vil prøve og se i tanken, det er at løfte skovlene bort fra bunden. Og det er jo klart de grønne organisationers fokus på problemet, der har påvirket, konstaterer han.
Men ifølge forskeren er det ikke kun midler til at spare på energien og hensynet til havbunden, der bekymrer de danske fiskere. Det er også problemet med, at fiskerne ofte er nødt til at smide op til halvdelen af deres fangster ud igen. Enten fordi fangsten ikke har overholdt regulativerne for, hvor store fisk skal være for at de må fanges, eller også har nettet været fyldt med andre fiskearter, end dem som kvoterne har givet tilladelse til at fange.
– Af de mange mange fisk som bliver taget op på dækket og smides ud igen, er der ikke ret mange, der vil overleve, og det er jo en dybt ulykkelig situation, fortæller Ulrik Jes Hansen, der fra fiskernes side har oplevet en stigende efterspørgsel på redskaber, der bedre kunne sortere i fisken, inden de blev hevet ombord.
– Vi sigter jo mod, at fisken skal leve videre dernede og komme tilbage om nogen år i god form, som Ulrik Jes Hansen understreger.
Stærk dansk miljø-knowhow
En af de danske virksomheder, som har udviklet nye og mere miljøvenlige fangstredskaber er Thyborøn Trawldoor, der har udviklet en speciel slags skovle til trawl, der ikke kun skåner havbunden, men som også er energibesparende.
– Vi ser en stor fremtid i det, fortæller Ole Kjærgaard, eksportchef ved Thyborøn Trawldoor, – jeg tror, når vi kigger længere frem med hele debatten om skånsomt miljø, miljøcertificering og så videre, så tror jeg, vi har store udviklingsmuligheder her.
Succesen har givet firmaet blod på tanden. De er fortsat med at udvikle på skovlene og har solgt til både Færøerne, Grønland, Norge, Island og Irland.
– Vi mærker en stor interesse på de messer, vi kommer på, fortæller Ole Kjærgaard, der forventer en meget større efterspørgsel indenfor den nærmeste fremtid.
Men Thyborøn Trawldoor er kun en af en række andre danske virksomheder, der arbejder for at gøre fiskeriet mere miljøvenligt på hver deres front. Nogle arbejder med at gøre redskaberne mere energibesparende, andre forsøger at gøre trawlene mere målrettede på bestemte fiskearter, som man undgår unødig bifangst, og nogle arbejder med at gøre motorerne mere energibesparende.
Hver for sig har disse virksomheder været med til at gøre fiskerierhvervet mere effektivt, rentabelt – og mere miljørigtigt.
Som seniorforskeren ved SINTEF Fiskeri og Havbruk, Ulrik Jes Hansen, konstaterer:
– Det er kun ved at øge effektiviteten, at vi kan formindske CO2 udslippet og mindske bundpåvirkningen.
Konference samler viden og praksis
Det er et stærkt hold af eksperter og praktikere, som Dansk Eksportforening har samlet til konferencen “Blue Ocean – Green fishing”.
På vidensdelen brillerer blandt andet Kieran Kelleher, Fisheries Team Leader fra Verdensbanken, der i 2008 udkom med en større undersøgelse omkring fiskeriet, som de kaldte “De sunkne milliarder”.
Leder af det Europæiske marine program indenfor Verdensnaturfonden, Aaron McLoughlin, vil fortælle om forbrugernes øgede interesse for fisk, der kan certificeres som miljørigtige.
Og fra dansk side kommer seniorforsker Ulrik Jes Hansen, der vil give konkrete råd til, hvordan fiskerne kan spare på energien. Han er netop vendt hjem fra et år i New Zealand, hvor han var udlånt for at gøre den New Zealandske fiskeflåde mere energisbesparende. Derudover har han 25 års erfaring med verdens vel nok førende prøvetank indenfor fiskeriredskaber.
Derudover vil en række danske og udenlandske fiskerivirksomheder og fiskere give deres erfaringer med miljørigtigt fiskeri videre.
Grønt fiskeri betaler sig
Et af budskaberne på konferencen er, at det godt kan betale sig at investere miljørigtigt. Det vil flere af foredragsholderne give eksempler på, og det budskab ser direktør i Dansk Eksportforening, Ulrik Dahl, der står bag konferencen, frem til at sprede både blandt danske og udenlandske fiskere.
– Du kan tjene penge på miljøet, fastslår han, – du kan få mere for dine fisk, hvis de er fanget miljørigtigt, og samtidig kan du spare omkostninger på brændstof – udover at du naturligvis sparer på CO2 udslippet.
Og dermed er der ingen undskyldning for ikke at tænke på miljøet.
– Hvis du bruger en bundmaling med mindre modstandskraft, eller et net, der er konstrueret, så det skaber en trediedel mindre vandmodstand, så vil båden og nettet være nemmere at trække, og så skal du jo ikke have så meget kraft på motoren, fortæller han, – så vores tanke er, at selv om der er en investering i at blive miljørigtig, så kan det godt betale sig!
Håbet er lysegrønt
Dansk Eksportforenings konference onsdag d. 7. oktober er bevidst lagt op af Danmarks største internationale fiskerimesse, DanFish International 2009, som foregår i Aalborg fra d. 7.-9. oktober.
Konferencen afholdes i samarbejde med Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som dagen efter d. 8. oktober er vært ved endnu en konference, denne med fokus på indførelse en ny og mere miljøvenlig EU Fiskeripolitik.
Begge konferencer har som mål at skabe et mere miljøvenlig fiskerierhverv. Samtidig håber Dansk Eksportforening dog også at få skabt en øget opmærksomhed omkring de danske virksomheders tiltag på området.
– Vi håber helt klart på at få åbnet øjnene på de udenlandske fiskerierhverv, konstaterer Ulrik Dahl, direktør for Dansk Eksportforening, – danske virksomheder har meget at tilbyde verdens fiskeri på netop miljøområdet, og det håber vi naturligvis, at konferencen kan være med til at belyse.
Ulrik Jes Hansen, biolog og seniorforsker ved SINTEF, har derudover et stille håb, nemlig at omverdenen generelt vil få øjnene op for de mange tiltag, der gøres i en ellers udskældt branche.
– Jeg håber på, at de ting som gøres i erhvervet, og som bliver lagt frem på konferencen, at de også vil blive anerkendt. Det tror jeg vil være det bedste resultat af sådan en konference, slutter forskeren.