Flagene der skal signalere rigsfællesskabets suverænitet i området, blev i løbet af sidste uge skiftet af inspektionsskibet Triton og Inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen, på de nordligst beliggende grønlandske øer.
TRITON, der i løbet af de seneste 10 dage har støttet slædepatruljen SIRIUS med depotudlægning på Grønlands nordøstlige kyststrækning, kom i den forbindelse forbi Tobias Ø den 8. august.
Tobias Ø er ikke meget mere end en klynge grus og stenbunker i Grønlandshavet. Ikke desto mindre har Dannebrog vajet over den lille ø siden 2001. Eller i hvert fald indtil flag og stang blev taget af de stride vejrforhold nord for polarcirklen. Besætningen på TRITON fandt dog hurtigt frem til resterne af fundamentet til flagstangen.
På grund af vinterisen, der fortsat ligger fra Il de France og nordøstover, blev flagskiftet foretaget med hjælp af helikopteren på TRITON.
Chefen for TRITON og en af helikopterens teknikere anbragte en ny flagstolpe, og ved en kort ceremoniel handling blev flaget fløjtet til tops på Tobias Ø.
Chefen for TRITON fik, som traditionen byder, lagt en vardeberetning – et lille dokument med blandt andet skibets besætningsliste – og ikke mindst en god flaske spiritus til øens næste besøgende. Tidligere vardeberetninger kunne i øvrigt afsløre, at øen sidst havde haft besøg i 2008.
Dagen efter flagskiftet på Tobias Ø, blev flaget skiftet på en anden grønlandsk ø. Denne gang en ø i det nordvestlige Grønland.
Rigets vestligste flag skiftet
Carey-øerne, der ligger 110 km vest for Thule Air Base og dermed er rigets vestligste punkt, består af seks øer, der rejser sig mere end 200 meter op fra den kolde Melville-bugt. Det eneste spor af menneskelig aktivitet på øerne, udover flagstænger på Isbjørneø, er en DMI-vejrstation.
I modsætning til situationen på Tobias Ø, fandt besætningen på EJNAR MIKKELSEN flagstængerne på Isbjørneø i god stand, kun en sprunget wire blev udskiftet. De barske vejrforhold havde dog efterladt flaget som et forrevent stykke stof. Mandskabet skiftede flag, og Dannebrog signalerer nu igen Rigsfællesskabets suverænitet.
Sidst der blev skiftet flag på Carey-øerne var i 2012 – også dengang var det inspektionsfartøjet KNUD RASMUSSEN, der var forbi øen.
Sikrer Danmarks suverænitet
Hvor man tidligere placerede flag for at tage nyt land i besiddelse og holde fjender fra kysten, tager den nutidige flagceremoni udgangspunkt i FNs Havretskommision og domme, hvoraf det fremgår, at en stat må være til stede i hele statens udstrækning for at kunne hævde suverænitet. Rigsfællesskabet må med andre sikre, at øer, fjorde og afsides beliggende egne jævnligt besøges.