Danske fiskere er hårdt ramt af de stadig stigende brændstofpriser, der siden januar 2008 er steget med 40 procent. Samtidig er prisen på fisk i samme periode faldet, og derfor frygter Danmarks Fiskeriforening nu for økonomien i dansk fiskeri.
– Situationen for danske fiskere er akkurat lige så alvorlig, som den er i de sydeuropæiske lande, hvor vi har set aktioner på den ene eller anden måde den seneste tid. Hvis ikke der gøres noget effektivt er brændstofpriserne en trussel mod fartøjernes overlevelse, siger Flemming Kristensen, formand for Danmark Fiskeriforening.
Derfor opfordres politikerne nu til at yde en hjælpende hånd til erhvervet. Fiskerne sætter nemlig ikke selv prisen på deres fisk, og derfor har de brug for hjælp til at få dækket de ekstra brændstofudgifter.
Et af de steder, hvor politikerne har ydet hjælp, er i Frankrig, hvor man gennem en række støtteordninger yder økonomisk hjælp til at få prisen sænket fra den nuværende nettodagspris på 0,71 euro pr. liter (omregnet 5,38 kr.) til blot 0,4 euro pr. liter (3,03 kr.).
– Den franske regering yder omkring 2,35 kr. i støtte pr. liter gennem forskellige bureaukratiske støtteordninger. Det giver en konkurrenceforvridning i fiskeriet, når for eksempel danske, franske og tyske fiskere lander mørksej i Danmark, siger Flemming Kristensen.
Hvis ikke landene skal ud og konkurrere på statsstøtte, så skal der findes en varig løsning på brændstofkrisen, mener Danmarks Fiskeriforening.
Danmarks Fiskeriforening har to bud på en løsning.
De såkaldte mindstepriser, som EU´s fiskeriministre har fastlagt, skal hæves, mener foreningen. Det kan ske på næste Ministerrådsmøde i Luxembourg, 23. juni.
– Det er en effektiv og langsigtet løsning, som hurtigt vil tvinge markedsprisen op, så vi fiskere kan få rentabilitet i fiskeriet, siger Flemming Kristensen.
Det andet forslag går ud på, at pålægge opkøberne af fisk et olietillæg på alt solgt fisk.
– Akkurat ligesom vi kender det fra charterrejser, hvor flyselskabet lægger et olietillæg oveni prisen, siger Flemming Kristensen.
FiskerForum – 29. maj 2008