Fødevareministeriet giver tilskud til to projekter, der skal reducere bifangst af småhvaler i garnfiskeriet
Fødevareministeriet har givet tilsagn om tilskud på næsten 1,7 mio. kroner til to projekter, der skal afdække to forskellige vinkler i udviklingen af metoder til at reducere bifangst af småhvaler i garnfiskeriet. Dels rettet mod en dybere forståelse af marsvins adfærd og dels rettet mod løsning af eksisterende forhold og videreudvikling af afværgemetoder.
”Der bliver årligt fanget i størrelsesordenen 3000 småhvaler som bifangst i danske fiskerier. Derfor er det vigtigt at forske i problemstillingen, så vi kan forhindre, at marsvin og andre småhvaler ender i fiskernes garn,” siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Fjord & Bælt i Kerteminde modtager tilsagn på lidt over 600.000 kroner til at gennemføre fire studier, der skal tilvejebringe nødvendig viden omkring marsvinenes hørelse, reaktion på forskellige signaler og adfærd ved fiskegarn, hvordan marsvin opfatter signaler i støj, og hvorfor akustiske alarmer virker skræmmende på marsvin. Der mangler stadig en del fundamental viden for at kunne finde mere effektive måder til at undgå problemerne.
Formålet med studierne er gennem mere viden at kunne fortsætte videreudvikling af mere effektive alarmer for at reducere bifangsten af marsvin og dermed bevare marsvinebestanden og samtidig optimere fiskernes ressourcer på havet.
Danmarks Fiskeriforening i Fredericia modtager tilsagn på lidt under 1 mio. kroner til at fortsætte udvikling og afprøvning af håndterbare, økonomisk overkommelige og effektive afværgeforanstaltninger, som kan nedbringe bifangsten af småhvaler i garnfiskeriet.
Projektets effektmål er forsøg med nye alarmfabrikater og afprøvning af forbedrede udgaver af eksisterende alarmtyper, udvikling af og forsøg med garn med reflektive bånd. Endelig skal vanddybdens betydning for bifangsten af marsvin også undersøges.
Tilskuddet til projekterne finansieres af Fødevareministeriet og EU’s fiskeriudviklingsprogram, FIUF. Projekterne skal være endeligt afsluttet i 2008.