Vi fiskere har tidligere på året modtaget stop for landing af Pighaj. De fleste fangster af Pighaj er utilsigtede i Kattegat og Skagerrak, men optræder pludseligt i store mængder. Pighaj er en fin spisefisk til gode priser, men nu skal de kastes døde tilbage i havet, det skal man vist være ”klog” for at forstå.
Næste skud er ”Skaden”, den indgår i fiskeri på dybt vand en eller få stk. ad gangen, men er en skattet spisefisk, der nu også skal kastes døde tilbage i havet, angiveligt et krav fra M.S.C. certificering for bæredygtigt og lovligt fiskeri.
Her hopper kæden af, er det bæredygtigt og miljøforsvarligt at kaste store gode spisefisk døde tilbage i havet. Er det en etik og moral, man tvinger fiskeren til at udføre, som man selv lever sit liv efter.
Hvem står egentlig bag M.S.C. certificering, er det W:W.F.?
Oprindeligt startede M.S.C. for ca. 10 år siden i et samarbejde mellem W.W.F. og ”Unilever”. Iskold forretning med henblik på at suge penge ud af fiskerierhvervet. De moralske dyder hos ”Unilever” var for længst flyttet til U-lande uden miljøkrav. W.W.F. var så glad for penge, at al moral blev skjult på bunden af ”Unilevers” pengekiste.
Nu er der vind i sejlene hos M.S.C., det første krav er forbud mod landing af Skade. Det er ikke svært at se hvad Miljøorganisationerne går efter, det næste bliver krav om stop i fiskerier, lukkede områder, redskabsforbud, kameraovervågning og så videre.
Den politiske og ministerielle rolle, ja selv EU´s rolle i fiskeripolitikken vil blive undergravet eller forsvinde.
M.S.C.´s indblanding i fiskeriet er kynisk business og vidner om total mangel på moral.
Tænk på, hvis man vendte tingene rigtigt og fandt et mærke at sætte på ulovligt fanget fisk og på fisk, der ikke er fanget bæredygtigt.
Der ville ikke skulle bruges mange mærker, men der ville så heller ikke være penge til miljøorganisationer, og det ville gavne etik, moral og forståelse.
Bent Rulle, Læsø Fiskeriforening