For ottende år i træk kåres Årets Pinsefisk af Danmarks Fiskehandlere og biskop Jan Lindhardt. Og i år faldt valget på kulleren, som der er rigelige mængder af i de danske farvande. Danmarks Fiskeriforening leverede fisken, og fødevareminister Hans Chr. Schmidt bød velkommen. Kåringen af Årets Pinsefisk er samtidigt en opfordring til at spise fisk to gange om ugen, og så skal den årlige kåring være med til at gøre fisk og skaldyr til en stolt, dansk middagstradition, når pinsesolen danser.
I dag den 10. maj blev Årets Pinsefisk 2007 kåret af biskop Jan Lindhardt. En tradition, som blev startet for otte år siden. Og tillykke til kulleren, som i år skal være danskernes fortrukne spise på pinsemenuen.
– Fisk på menuen er ved at blive en god, dansk tradition til pinse. Og nu er det sådan i Danmark, at gode traditioner kan være med til at binde os sammen på kryds og tværs af familier, venskaber og andre fællesskaber, siger biskop Jan Lindhardt og fortsætter:
– Vi lever i en tid, hvor stres og jag er blevet et lidt for fast punkt på dagligdagens agenda. Her kan en god tradition være med til at få skabt ro og tid til at være sammen med dem, vi holder af. Og så er det jo heller ikke nogen hemmelighed, at alt godt fra havet er en godbid for både smagsløg og sundheden.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser mellem 200 og 300 gram fisk om ugen. Fisk indeholder D-vitamin, jod og selen, som ikke findes i så meget anden mad. Og især de fede fiskearter indeholder sunde fedtsyrer. Fiskeolie og levertran kan ikke erstatte de mange gode stoffer fra frisk fisk.
Bæredygtig fiskekåring
Danmark er en stolt fiskerination med hele 6.000 kilometer kyststrækning.
– Først og fremmest vil jeg gerne benytte lejligheden til at opfordre alle danskere til at spise mere fisk. Men det er også vigtigt, at både fiskeindustrien og forbrugerne har for øje, at vi skal variere mellem fiskearterne, når der er fisk på menuen. Årets valg af pinsefisk er derfor et vaskeægte politisk korrekt valg, fordi kulleren er en fisk, der er rigelige mængder af i havene omkring Danmark, siger Carl Ahrenkiel, formand for Danmarks Fiskehandlere, der ligesom biskop Jan Lindhardt synes, at fisk på pinsemenuen er en god tradition, som alle danskere bør tage til sig i smagens, sundhedens og nærværets tjeneste.
Fødevareministeriet støtter Årets Pinsefisk
Fødevareministeriet har støttet projektet med 370.000 kroner, da det falder godt i tråd med ministeriets mål om at få flere danskere til at spise fisk to gange om ugen. Fødevareminister Hans Chr. Schmidt bød velkommen til arrangementet på Rådhuspladsen og sagde i sin tale:
”Som fødevareminister har jeg ikke noget ønske om, at hverken færdigretterne, pizzabakkerne eller hakkebøfferne bliver smidt ud af samtalekøkkenerne og erstattet med stimer af fisk alle ugens syv dage. Men jeg deler Danmarks Fiskehandleres og biskop Jan Lindhardts vision om, at der ligger masser af gode smagsoplevelser i at udvide traditionerne for at spise høstmakrel, julesild og nytårstorsk med netop pinsefisk.”
Danmarks Fiskehandlere bag flere auktioner og smagsprøver til folket
Kåringen af Årets Pinsefisk er ved at blive en tradition blandt danske familier, og i år har Danmarks Fiskehandlere udbygget kåringen med en vaskeægte fiskeauktion – midt på Rådhuspladsen i København, hvor forbipasserende kan købe frisk Kuller til markedspriser. Ideen med fiskeauktion og smagsrøver skal fortsætte.
– Til efteråret afholder Danmarks Fiskehandlere sammen med hele fiskebranchen Fiskens Dag, hvor danske familier blandt andet vil kunne prøve at filetere fisk, få nye og anderledes smagsprøver og prøve kræfter med en ægte fiskeauktion og andre sjove fiskekonkurrencer, siger Carl Ahrenkiel.
Fiskens Dag er et landsdækkende arrangement, hvor hele Danmark én dag står i fiskens tegn.
Danmarks Fiskehandlere arbejder for at sikre branchen de bedste arbejdsbetingelser og for udbredelsen af den gode kvalitet, det skånsomme fiskeri, det brede sortiment og den seriøse faglige rådgivning hos fiskehandleren.