GERNOK – Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur – afholdte den 5. april 2023 et orienteringsmøde på Hotel Hirtshals, hvor mere end 150 interesserede for første gang blev præsenteret for European Energys havvindmølleprojekt langs kysten mellem Hirtshals og Lønstrup. Den fremlagte præsentation kan ses på GERNOK.dk.
På mødet blev der bl.a. vist forskellige visualisering af møllerne. Et eksempel herpå er vist ovenfor, hvoraf det kan ses, hvordan møller med en tiphøjde på 300 meter placeret 4 kilometer fra kysten vil se ud, når de ses fra stranden. Til sammenligning er højden af Hirtshals Fyr i korrekt kote også vist på illustrationen. Møller på 300 meter vil være de højeste bygningsværker i Danmark – næsten 50 meter højere end pylonerne på Storebæltsbroen.
Et rekreativt område vil blive ændret til et industriområde, og en af Danmarks smukkeste kyststrækninger vil blive ødelagt.
Der blev desuden på mødet præsenteret tre videnskabelige studier, der alle viser, at kystnære havvindmølleparker har en meget negativ påvirkning på turismeerhvervet.
I det ene studie blev mennesker, der lige havde lejet en feriebolig langs kysten spurgt, om de ville genleje ferieboligen, hvis udsigten over havet omfattede kystnære vindmøller.
80% af respondenterne ville – uanset om ferieboligen havde havudsigt eller ej – enten ikke komme tilbage til det samme feriested eller ville kræve så store prisrabatter for at genleje på samme sted, at det var urealistisk. Samtidig viste studiet, at 65% af respondenterne var positive overfor havvindmøller.
Et andet studie viser, at det ikke kun er turisternes villighed til at bruge penge på leje af ferieboligen, der bliver reduceret, men derimod alle poster – herunder køb af mad mv. – som de bruger penge på under deres ferieophold.
Samlet set kan man altså frygte, at op mod 80% af turistomsætningen falder bort, hvis der opføres kystnære vindmøller.
I følge Visit Denmark var den samlede turistomsætningen i Hjørring Kommune i 2019 på 2,7 mia. kr. Omsætningstallene for 2022 er endnu ikke opgjort. Men i 2022 var der godt 100.000 flere overnatninger end der var i 2019.
I 2019 var der beskæftiget 2.969 i turistrelaterede erhverv, hvilket svarer til 10% af det samlede antal arbejdspladser i kommunen.
Af de 1.764.000 overnatninger i kommunen i 2022 var 70% overnatninger i feriehuse og camping – det segment, der bliver ramt hårdest.
Hvis 80% af turisterne i Hjørring Kommune udebliver pga. udsigten til kystnære havvindmøller, forsvinder der knap 1.000.000 overnatninger, hvilket medfører et årligt omsætningstab på mere end 1,5 mia. kr., og et varigt tab af mere end 1.600 arbejdspladser indenfor turismen.
I kommunens høringssvar af 19. august 2022 er følgende anført: ”Turisme er et af kommunens væsentligste erhverv med en betydelig indtjening, og kommunen ønsker derfor, at forundersøgelsen belyser mulige konsekvenser for turismeerhvervet.”
På mødet den 5. april blev Andreas Karhula Lauridsen fra European Energy spurgt, om de i forbindelse med forundersøgelsen havde tænkt på at lave en tilbundsgående analyse af, hvad konsekvenser for turismeerhvervet ville blive. Andreas Karhula Lauridsen svarede: ”Turisme er der ikke tradition for, at der bliver kigget på i miljøkonsekvensrapporten, så det er ikke natur, det er et erhverv mod erhverv anliggende, så det er ikke typisk med.”
Det tyder således ikke på, at European Energy på nogen måde vil tage hensyn til eller forholde sig til deres projekts påvirkning på turismeerhvervet. Dette finder vi endog meget foruroligende, da kystnære vindmøller, som anført ovenfor, jo netop kan få meget store konsekvenser for turismeerhvervet. Desuden går det jo også stik imod kommunens ønske om at få belyst konsekvenserne for turismen.
Endvidere blev der på mødet udtrykt bekymring for påvirkningen af det kystnære fiskeri, der altid har foregået på stenrevene mellem Hirtshals og Lønstrup.
European Energy mener, at møllerne kan forenes med fiskeri, men det er fiskernes klare opfattelse, at det ikke kan lade sig gøre med de vind og strømforhold, vi har i området. Fiskeriforeningen er desuden af den opfattelse at ynglepladserne vil blive ødelagt, og at skarven – med udgangspunkt i erfaringer fra Kattegat – vil bruge møllefundamenterne til at opholde sig på, og spise den fiskeyngel der er.
På mødet blev der ligeledes fremlagt resultatet af lydstudier, der indikerer, at en møllepark som den planlagte vil overskride de tilladte miljømæssige støjgrænser.
Samlet set blev der således på mødet fremlagt en række meget væsentlige og nye oplysninger, som Hjørring Byråd ikke havde til rådighed, da det afgav sit høringssvar den 19. august 2022.
Mødet viste en massiv opbakning til GERNOKs ønske om, at de 33 stk. og 300 meter høje havvindmøller ikke bliver placeret 4 km fra kysten mellem Hirtshals og Lønstrup, men i stedet placeres i det område (EV) 20-25 km sydvest for Lønstrup, som staten har udlagt til vedvarende energi (se billedet nedenfor).
Andreas Karhula Lauridsen oplyste, at det ikke ville fordyre projektet nævneværdigt, hvis det blev flyttet lidt længere ud på havet.
På baggrund af ovenstående opfordrer GERNOK på det kraftigste Hjørring Byråd til at rette henvendelse til Energistyrelsen og bede om, at European Energys ansøgning om forundersøgelsestilladelse af området mellem Hirtshals og Lønstrup bliver afvist, og at projektet i stedet – gerne i samarbejde med European Energy – flyttes ud i EV-området sydvest for Lønstrup, som er udlagt til vedvarende energi i havplanen.