LAG Vestjylland er en ny organisation, der skal fordele tilskud til projekter, som kan være med til at skabe en bæredygtig udvikling af fiskeriområderne i Vestjylland i de kommende år frem til 2013. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har lige netop godkendt en strategi, der er udarbejdet af bestyrelsen for LAG Vestjylland. Der er lagt op til, at såvel foreninger og virksomheder som enkeltpersoner kan søge midler til projektudvikling. I strategien har man prioriteret nogle områder, som man i bestyrelsen mener er vigtige for udviklingen i det vestjyske område.
LAG Vestjylland har sekretariat ved Erhvervscentret Ringkøbing Fjord, hvor Søren Holm skal koordinere aktiviteterne. Han siger, at man i strategien har prioriteret at yde tilskud til projekter, hvor man etablerer såvel nye, som udvikler eksisterende erhvervsområder. ”I bestyrelsen ser vi gerne, at der bliver taget initiativer, der erhvervsmæssigt kan styrke havneområderne og samtidig være med til at tiltrække turisterne. For eksempel ville det være fint, hvis man kunne finde ideer til at udnytte den gamle del af fiskerflåden til attraktioner, som kunne benyttes af turisterne. Ser man på akvakultur er der fra EU’s side lagt op til store udvidelser i de kommende år. Derfor håber vi også at se projektforslag til udvikling af fiske- og skaldyrsopdræt til produktion og forarbejdning inden for akvakulturen”.
Et andet vigtigt indsatsområde for bestyrelsen er, at den befolkning der er i fiskeriområderne fastholdes og helst bliver større i de kommende år. Helt afgørende er det, at man kan holde på de unge, og at de ser fremtidsmuligheder i at bo og arbejde i Vestjylland. ”Det drejer sig om, at projektmagerne tilskyndes til at udvikle rammerne for bosætning i fiskeriområderne, som befordrer attraktive og dynamiske lokalsamfund. I denne sammenhæng er det blandt andet nødvendigt med en vifte af kultur- og fritidsaktiviteter, der kan være med til at fremme sammenhæng og fællesskab på lokalt plan”, tilføjer Søren Holm.
Der er i disse stor opmærksomhed omkring det man kalder oplevelsesøkonomi. Her tænker man først og fremmest på, at turisterne får et stort og kvalitativt udbud af natur- og oplevelsesattraktioner. Det er oplagt, at Vestjylland har et stort potentiale i denne økonomi. Derfor ser man i bestyrelsen frem til at modtage projektforslag, hvor turistområdet styrkes gennem udviklingen af nye tilbud og produkter til turisterne.
For alle de initiativer, der bliver taget er det gennemgående tema, at de er bæredygtige, specielt i forhold til naturen og miljøet. Søren Holm slår fast, at det er vigtigt, at der hele tiden foretages en afvejning mellem benyttelse og beskyttelse. Brugen af Vestjyllands natur og miljø skal foregå på et bæredygtigt grundlag, der tilgodeser både økonomiske og økologiske interesser. Bestyrelsen er derfor også interesseret i projekter, hvor friluftsliv, naturoplevelser, miljøet og den vedvarende energi indgår i projekterne. Omkring natur og miljø gælder der det helt specielle for LAG Vestjylland, at området dækker 2 af de nye nationalparker. Nemlig området ved Vadehavet og nationalparken omkring Skjern Å.
Første ansøgningsrunde har frist til den 22. august. Bestyrelsen lægger op til, at der hvert år skal være 4 ansøgningsrunder. Behandlingen af ansøgningerne vil kunne foregå forholdsvis hurtigt, så projekterne kan komme i gang uden for lang ventetid, når først idéerne til aktiviteter er undfanget. I arbejdet med at udforme og planlægge projekter, er der hjælp at hente på Erhvervscentrets sekretariat, hvor Søren Holm kan kontaktes vedrørende rådgivning. I øvrigt har man mulighed for at blive medlem af LAG Vestjylland ganske gratis ved at henvende sig til Søren Holm.
Baggrundsinfo:
1. Den lokale Fiskeri Aktionsgruppe i Vestjylland (LAG Vestjylland) blev grundlagt på en stiftende generalforsamling 28. august 2007 i Hvide Sande.
2. Bestyrelsen består af: Thorleif Jensen, Hvide Sande (formand) – Freddy Pedersen, Ringkøbing – Bent Bro, Thyborøn – Gurli Jensen, Hvide Sande – Leif Jensen, Thorsminde – Jørgen Nørby, Region Midtjylland – Ole Jacobsen, Region Syddanmark.
3. LAG Vestjylland dækker følgende kommuner: Lemvig, Struer, Holstebro, Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Billund, Varde, Vejen, Esbjerg og Fanø.
4. Generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af 1. kvartal.
5. Foreningens vision er følgende: ”Fiskeriområderne i Vestjylland skal i de kommende år være erhvervsmæssigt attraktive og udfordrende for driftige mennesker. Samtidig skal turisterne strømme til fiskeriområderne hele året og nyde de attraktioner, vi kan tilbyde dem. For alle, der færdes i de vestjyske fiskeriområder, vil naturen og miljøet fremstå som vores største aktiv, hvor vi satser på en bæredygtig udvikling”.
6. Foreningen har 4 indsatsområder:
1. Bosætning og levevilkår
2. Erhvervsudvikling
3. Turisme
4. Natur og miljø
7. Bestyrelsen skal prioritere og indstille projektansøgninger inden for den ramme, der kaldes ”Bæredygtig udvikling af fiskeriområder” under EU’s Fiskeriudviklingsprogram, der administreres af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. I 2008 har foreningen ca. 2.7 mill. kr. til projektstøtte.
8. Første ansøgningsrunde har frist 22. august.
9. Medlemskab er gratis og står åben for virksomheder, organisationer, foreninger, enkeltpersoner og institutioner.
10. LAG Vestjylland har sekretariat ved Erhvervscentret, Bredgade 77 – 6940 Lem. Koordinator og kontaktperson er Søren Holm, der kontaktes på sho@erhvervscentret.dk – 9975 2602 eller 2136 2317.
11. Hjemmeside: www.lagvest.dk
12. (er under udarbejdelse).