”Optimering af fangstens værdi” – Mængden er fast, men værdien af landingerne kan påvirkes hvis man: Koordinere kvalitet og landingstidspunkt, hvorfor er det så svært?
Fiskernes Fremtid inviterede lørdag d. 26. april alle interesserede til at deltage i et debatmøde, foreningen havde fået Benny Andersen fra firmaet Scan Products A/S, Kolding til at fortælle om fiskeeksportens situation i dag, herunder også Dansk eksports rolle i Europa i dag, der var mødt omkring 30 op til mødet der blev afholdt på Hvide Sande Sømandshjem.
Benny Andersen der er uddannet Cand. Merch. I investering og finans-planlægning, har været ansat i fiskeribranchen side 1993, og selvstændig siden 2001, driver i dag firmaet Scan Products A/S.
Scan Products A/S handler med fisk fra Danmark, Norge, Sverige og Finland, som den sælger til hele Europa.
Benny Andersens oplæg byggede på de teoretiske og praktiske erfaringer Benny Andersen har opbygget gennem mange år i fiskeribranchen, og skulle ses som et oplæg til en uformel diskussion omkring hele fiskeribranchen.
Efter at der er blevet indført kvoter og ønsker om et bæredygtigt fiskeri, har fiskeribranchen været i bevægelse og strukturtilpasningen er i gang på mange plan.
På grund af en langsom tilpasning på udbudssiden og en økonomisk højkonjunktur i Europa har Danmark været inde i en positiv spiral i forhold til landingernes værdi- med kan det blive ved, spurgte Benny Andersen
Udbud i dag og om 10 år.
Benny Andersens bud på udviklingen i udbud og efterspørgsel nu og om 10 år ser sådan ud:
Udbud i dag Udbud om 10 år
Ferske landinger
Opdræt
Fersk import vild/opdræt
Frost import
Samme i bedste fald større
Større
Større
Meget større
Efterspørgsel i dag Efterspørgsel om 10 år
Gamle forbrugere – kvalitets bevidste, artsloyale, ikke konjunkturfølsomme.
Nye forbrugere – mindre kvalitetsbevidste, ikke artsloyale, pris følsomme, nye produkter.
Færre
Flere
Dansk fiskeri – styrker og svagheder
Styrken i det danske fiskeri er god kvalitet, tilgængelighed, og en fleksibel flåde, svagheder er at dansk fiskeri ikke er markedsdominerende, dvs. det er meget påvirket af udenlands konkurrence, og struktur tilpasningen går langsom, produktionen er ikke tilpasset ”bæredygtigt fiskeri” og priserne får på grund af højkonjunkturen ”kunstigt åndedræt”, en anden svaghed er at dansk fiskeri kan påvirkes ved en ændring i forbrugsadfærden, nye forbrugere er ikke så kvalitetsbevidste som gamle.
Mulighederne for dansk fiskeri er at der satses på kvalitet, der sker en produktions tilpasning, der skabes værditilvækst i Danmark, og eller der satses på nichestrategier. Truslerne er der i mod at udenlandsk kapital går ind og kontrollere produktion og afsætning i Danmark, og produktionen flyttes ud af landet, i bedste fald bliver disse virksomheder brugt som indgangsdør til EU, for at afsætte egen fisk i konkurrence med danske fisk.
Benny Andersens konklusion er at vi vil se meget mere frossen og opdrættet fisk, hvilket vil medføre at også ferskpriser stabiliseres, vi rider på en højkonjunktur, der gør at prisfølsomheden på ferskfisk ikke er udtalt i dag, men dette kan hurtigt vende.
Danmark kan levere kvalitetsfisk, men når den ældre kvalitetsbevidste forbruger på sigt er borte er der ikke en gunstig prisudvikling, fordi kvaliteten ikke værdsættes på samme måde.
”Jeg mener derfor at hvis man ikke bliver bedre til at samarbejde i den danske fiskeribranche, så kan det blive svært at opretholde en ”hel” branche med mange små og enkelte store enheder, som på sigt vil være det optimale, dette gælder både på fiskesiden og afsætningssiden. Kort sagt man bliver nødt til at træffe nogle valg om man vil satse på en kvantitetsstrategi ud fra den betragtning at det er let at omsætte fisken til andre producenter i Europa. Eller skal man satse på en kvalitetsstrategi, hvor man forsøger at skabe en større kvalitet/værdi og fastholde en ”hel” branche – hvilket kræver samarbejde” sagde Benny Andersen.
Samarbejdet kan foregå ved at man justere tilførslen, ud fra efterspørgslen, dette kræver en samarbejde med alle led, fra fisker over auktion til eksportører og fiskeindustrien.
En anden pointe i debatten var de store aktører i fiskebranchen, importørerne og supermarkederne. Supermarkederne vælger de fisk der passer til deres prisleje, og det er ikke danske fisk, men i stigende grad frossen fisk der importeres f.eks. Hoki og Pangasius, fiskene bliver importeret frosne, til en lav pris og bliver solgt enten på frost eller som færdigretter.
Certificerings ordning MSC blev også diskuteret, selv om MSC mærkning anbefales fra flere organisationer, er der flere der mener det kun er et krav fra de store supermarkedskæder der er presset af bla. WWF, og andre organisationer.
Det blev på mødet besluttet at arbejde videre med tanken om et bredt samarbejde i dansk fiskeri, og Fiskernes Fremtid i Hvide Sande arbejder videre med ideerne.
FiskerForum – 27. april 2008