Kan kratere efter råstofindvinding være årsag til dårlige miljøforhold og fiskeflugt ?.
Forskningsskibet Havkatten på i øjeblikket i Nørrefjord på sydvest Fyn for at undersøge, om fjordbunden er fuld af kratere efter råstofindvinding. Sugehuller kan være årsag til dårlige miljøforhold, som har fået fiskene til at forsvinde.
Togtet markerer samtidig opstarten på et nyt projekt hvor DTU Aqua, i samarbejde med amatør- og fritidsfiskere i området, vil undersøge de lokale fiskebestandes tilstand i Nørrefjord i Helnæs-bugten på Fyns syd-vestkyst og desuden vurdere, om man vil kunne få fiskene tilbage til fjorden via naturgenopretning, dvs. ved at genskabe de oprindelige bundforhold i fjorden.
Initiativet bydes også velkommen af erhvervsfiskerne, formanden for Bælternes Fiskeriforening, Allan Buch fra Middelfart siger til Fiskerforum.dk:” Årsagerne til fiskene er forsvundet kan være mange, men betydningen af klapning og råstofudvinding er ikke dokumenteret. Vi ved ikke, hvor skadelig disse aktiviteter kan være”.
Ifølge lokale beretninger er der blevet hentet sand, grus og ral op fra fjordbunden i Nørrefjord ved stiksugning i 70’erne. Stiksugninger kan efterlade kratere i fjordbunden, som er op til 10 meter dybe – og som måler 10-50 meter i diameter. Spørgsmålet er, om hullerne stadig er der – og om de er forklaringen på de manglende fisk og den rådne lugt i fjorden.
“På bunden af dybe sugehuller er der ringe vandudskiftning, så vandet er iltfattige. Død vegetation, der falder ned, bruger de sidste rester af ilt, når det rådner, hvilket medfører dannelse af svovlbrinte, der er som gift for fiskelivet.”
“Lokale dykkere melder, at de har set flere dybe huller i havbunden med tydelige tegn på iltsvind. Det bekræfter mistanken om, at råstofudvinding kan have en negativ indflydelse på fjorden fiskefauna, selv om det er flere årtier siden den skete. Det vil vi nu undersøge systematisk. Nørrefjord er ikke blevet opmålt siden 1892, så vi har ingen viden om, hvordan de seneste 30-40 års råstofudvinding har påvirket bunden,” siger Josianne Støttrup, DTU Aqua til instituttets hjemmeside.