Fiskeriets nye minister Eva Kjer Hansen er godt tilfreds med den opnåede aftale om næste års fiskekvoter og havdage.
Efter intense forhandlinger natten over nåede EU’s fiskeriministre onsdag morgen frem til en aftale om næste års fiskeri. Kommissionens danskinspirerede forslag om belønning af skånsomt fiskeri blev vedtaget. Fiskerne vil ikke blive reduceret i havdage, hvis de bruger et selektivt fiskeredskab med større masker.
”Jeg glæder mig over, at der er blevet lyttet til den biologiske rådgivning. Kvoterne er gået op for de bestande, der kan tåle det, mens vi har reduceret andre,” siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Kommissionen var enig med Danmark i, at der var biologisk grundlag for at forhøje bestanden for tunge i Skagerrak og Kattegat med 4 procent i stedet for den foreslåede reduktion på 15 procent. Torskekvoten i Nordsøen og Skagerrak går op med 11 procent. Kvoten for rødspætter i Skagerrak og Kattegat sættes op med 10 procent. Sej-kvoten forhøjes med 10 procent, men fiskerne får færre sild og kuller at fiske næste år.
Beskyttelse af torsken i Kattegat
For at beskytte torsken i Kattegat er det besluttet, at fiskerne i torskens højsæson fra februar-april skal regne én havdag for 2,5. Torskekvoten i Kattegat sættes ned med otte procent, og derudover har Danmark besluttet, at det fra 1. januar bliver en betingelse for trawlfiskere at benytte et 120 mm sorteringsvindue. Redskabet gør det muligt for yngel og småfisk at undslippe.
”Det er lykkedes at overbevise Kommissionen om, at alle fisk i forbindelse med videnskabelige forsøg fortsat må bringes i land uden at blive modregnet i kvoterne. Det vil motivere fiskerne til at deltage i forsøg, der kan give ny viden om, hvordan vi beskytter fiskene. Samtidig vil det blive muligt at gennemføre et Kattegat-forsøg, hvor alt skal bringes i land mod fuld dokumentation. Forsøget vil kunne give os nyttig ny viden om udsmid – og måske føre til en ny fiskeripolitik,” siger Eva Kjer Hansen.
Industrifiskeriet har efter et par sløje år udsigt til bedre fangstmuligheder. Efter et stop for fiskeri af sperling i 2007 er der fastsat en kvote på 36.000 tons i første halvår til danske fiskere. Når der kommer ny biologisk rådgivning til maj, vil kvoten for 2. halvår blive fastsat. Derudover har Danmark fået 4.000 tons sperling i norsk farvand i 2008.
Danmark er også meget tilfreds med, at princippet om overførelse af uudnyttede mængder fra et kvoteår til et andet fortsætter for en lang række bestande. Fleksibiliteten på 10 procent er med til at mindske fiskernes udsmid af fisk.