Det er uvist om forholdet har indflydelse på bestandsudviklingen, men det menes at påvirke fiskens evne til at navigere i havet og det norske Naturværksforbund omtaler forholdet som dyrplageri. Også danske fiskere er fortsat kritisk i forhold til industriens aktiviteter til havs.
Igennem mange år har der været interessekonflikt mellem nordsøfiskerne og de senere tilkomne industrier, som til stadighed får en mere dominerende rolle på havet.
En ny norsk rapport fra Naturværket påpeger, at fisk kan få høreskader som følge af seismisk skydning. Konsekvenserne er ikke klarlagt, men det synes sikkert, at torsk bruger hørelsen i forbindelse med navigeringen i havet. Seismisk skydning giver også umiddelbar stress, og dette faktum, kombineret med den nedsatte eller manglende evne til at navigere, kan ikke være positiv for fiskens reproduktions evne.
Rapporten bekræfter således mange fiskeres årelange bekymring for seismisk skydning. Også danske fiskere og organisationsfolk har blandet sig i debatten, og gennem årtier beklaget sig over skydningerne og påpeget risikoen for at ødelægge havmiljøet.
Formanden for esbjergfiskerne, Jesper Juul Larsen, er overbevist om, at alle fiskearter påvirkes negativt af de mange skydninger der foretages hvert år. Eksempelvis nævner han, at der for ca. 10 år siden blev foretaget massive skydninger øst for Flamborough Head. Det medførte et usædvanligt godt tobisfiskeri så længe skydningerne var i gang, men regningen kom efterfølgende, idet der gik 9 år inden områdets fiskeri, igen var på et acceptabelt niveau.
Jesper Juul Larsen glæder sig over den norske rapport og håber der forskes mere i konsekvenserne. ”Det er en evig kamp for os, at sikre et godt havmiljø. Her er der tale om støjforurening, parallelt kæmper vi også på andre fronter. F.eks mod udsivning af kemikalier fra Kærgård Plantage, ligesom vi er bekymrede for offshore industriens kemikalieforbrug og den negative påvirkning af havmiljøet dette medfører.”
Og netop kemikalierne er i Jesper Juul Larsens søgelys ” Det skyldes, at der til stadighed et stort forbrug af kemikalier i forbindelse med olieudvindingen. Produkterne forbliver i undergrunden og afsluttede boringer lukkes så udsivning ikke kan finde sted. Men hvor mennesker medvirker, kan der ske fejl, og så længe jeg ikke kan få nærmere oplysninger om kemikaliernes egenskaber, forbliver jeg bekymret for havmiljøet.”