Et stort flertal af de grønlandske partier, ønsker at sprede fiskeriet ud på flere hænder. Det står dog omgæret med en vis mystik, efter Lørdagens TV debat udsendelse, hvor hurtigt og hvordan en sådan fordeling skal foregå.
Den ofte direkte og noget hårde tone mellem, på den ene side Sara Olsvig (IA) og på den anden Kim Kielsen (S), afspejlede ikke helt virkeligheden. Reelt set er der ikke langt mellem de to fløje i det politiske billede og skulle skulle efter flere eksperters mening, ikke være uoverstigelig.
Forhandlingens svære kunst
På den ene side med Sara Olsvig fra IA (Inuit Ataqitigiit) 15 års tilbagekaldelsesfrist for kvoterne og til Kim Kielsen´s (S) 5 plus 10 år, syntes de sidste 10 års frist bruges til at afskrive eventuelle investeringer. Hvilket sammenlagt giver 15 år. Dette blev gentagne gange understreget under debatten.
Niels Thomsen (D) fra Demokraterne landede midt imellem med 10 års tilbagekaldelsesfrist. Helt uden de store forligsbriller, kunne man under debatten ane en mulighed for et forlig på dette område.
Straks værre så det ud med spørgsmålet om kvoterne skal på auktion, efter tilbagekaldelsen. Her vil Demokraterne sætte kvoterne på auktion, fuldstændigt som Færøerne gør det i dag. Det vil efter Niels Thomsens mening (D) være en løsning som Grønland økonomisk får mest ud af og samtidig med erhvervet også vil være tilfredse. Dette ville give en markedetsbestemt ressourceafgift og det vil derfor ikke være noget politikerne skal være bestemmende over.
I det diamentralt modsatte hjørne, stod IA og Sara Olsvig, der istedet ønskede en kvotebørs forvaltet af Naalakkersuisut.</p
Vandene skilles ikke kun her. Partiet Nunatta Qitornai med partiformand Vittus Qujaukitsoq ønskede overhovedet ikke nogen tilbagekaldelse af kvoterne, hvilket i hans øjne ville være en miskreditering og mangel på respekt for rederierne og deres betydning for samfundsøkonomien. Partiet ser istedet muligheder i at udvide det havgående grønlandske fiskeri, ved blandt andet at kræve en større andel af kvoterne i farvandet, som Grønland deler med Island.