Denne uge stævner en kutter ud fra Østerby på Læsø med Danmarks Fiskeriundersøgelser ombord for at tage hul på forundersøgelser til det første naturgenopretningsprojekt under havets overflade i Danmark
Fiskere og forskere ombord på kutteren ”Havet” fra Østerby begynder i denne uge kortlægningen af fiskebestandene på og omkring Læsø Trindel, hvor man til efteråret, som led i det første store danske naturgenopretningsprojekt på havet, vil genetablere det oprindelige stenrev ved brug af ca. 60.000 kubikmeter sten fra Norge og Sverige.
Biolog Claus Stenberg, Danmarks Fiskeriundersøgelser ved DTU, siger:
”Vi undersøger hvad der er af fisk i området nu inden genetableringen, så vi senere har det som basislinie og sammenligningsgrundlag, når vi gentager undersøgelserne efter at revet et genetableret. På den måde kan vi se, hvilken forskel revet har gjort for fx antallet og fordelingen af europæisk hummer og torsk i området”.
”Vi forventer at det genetablerede rev vil tiltrække store torsk om foråret, når solen varmer det lave vand og skaber grobund for masser af torskeføde. Derfor begynder vores arbejde ved Læsø i næste uge med bl.a. at undersøge forekomsten af torsk i området i dag, så vi har noget at sammenligne med efterfølgende.”
”Stenrev med store sten med hulrum imellem, som det tidligere rev ved Læsø Trindel, rummer mange forskellige fiskearter og deres yngel. De nyder godt af de rige fødekammer og kan søge ly i huler og tangskove på revet. Med opfiskningen af stenrevene har man ødelagt vigtige opvækst områder for fiskene. Også den europæiske hummer (sort hummer) lever i hulrum på revene. Stenrev med huler er derfor vigtige for at bevare levesteder for bl.a. sort hummer i de danske farvande”.
Genetableringen af Læsø Trindel udføres af Skov- og Naturstyrelsen i samarbejde med Danmarks Fiskeriundersøgelser ved Danmarks Tekniske Universitet og Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet.