Fødevareministeriet og Familie- og Forbrugerministeriet har sammen uddelt 13 millioner kr. til havforskning fordelt på fire projekter. To projekter fokuserer på opdræt af ål og ørred og to andre koncentrerer sig om havets fiskebestande
Mere viden skal sikre et fortsat levedygtigt fiskerierhverv og sørge for sunde fisk af høj kvalitet til forbrugerne. Derfor har Fødevareministeriet og Forbrugerministeriet netop sat fire forskningsprojekter i gang, der skal gøre os klogere på bæredygtigt fiskeri og akvakultur.
Projekterne skal blandt andet finde ud af, hvordan man kan udklække levedygtige ålelarver, og hvordan man kan blive endnu bedre til at vurdere havenes naturlige fiskebestande, og de faktorer, der påvirker dem.
”Der er masser af fremtid i både fiskeri og fiskeopdræt. Fisk er sundt og vi skal som bekendt spise fisk mindst to gange om ugen. Derfor skal vi sikre os, at der er fisk af høj kvalitet både til nuværende og fremtidige forbrugere. Det gælder fisk fra havet og i stigende grad også fra opdræt. Vi har behov for hele tiden at få ny viden om fiskebestandene og om bæredygtige fangst- og opdrætsmetoder. Resultaterne af de fire forskningsprojekter, som vi nu sætter i gang, skal hjælpe os med at forvalte havets ressourcer bedst muligt og gøre os dygtigere til at opdrætte fisk”, siger fødevareminister Hans Chr. Schmidt.
Opdræt af ål
Danmarks Fiskeriundersøgelser har sammen med Københavns Universitet fået 3 millioner kroner til at videreføre arbejdet med kunstig reproduktion af ål. Indtil videre er det kun lykkedes at holde liv i ålelarver, der er udklækket i et laboratorium, i 5 døgn. Det er danske forskere, der satte denne overlevelses-rekord i 2006. Målet er på langt sigt at kunne gøre åleopdræt selvforsynende med yngel og at kunne udsætte yngel til genopretning af den naturlige bestand. Den europæiske ålebestand er truet, og EU landene har forpligtet sig til at udvikle en handlingsplan for at få genoprettet bestanden. Projektet er led i dette arbejde.
Projektleder: Seniorforsker Jonna Tomkiewicz, Danmarks Fiskeriundersøgelser/DTU, tlf.: 33 96 34 08.
Projektet er et samarbejde med: Lektor Fintan McEvoy, KU.
Optimering af fodring
Københavns Universitet har sammen med Danmarks Tekniske Universitet fået 1 million kroner til at udvikle redskaber og metoder til at vurdere effekten af varierende temperatur på fødeindtag og vækst hos regnbueørreder. Det er et problem for fiskeopdræt i havbrug, at dårlig udnyttelse af foderet kan være skadelig for miljøet. Projektet skal medvirke til at optimere fodringen.
Projektleder: Lektor John Fleng Steffensen, Marinbiologisk Laboratorie/KU, tlf: 35 32 19 50.
Projektet er et samarbejde med: Niels Kjølstad Poulsen, DTU.
Bedre vurdering af fiskebestande
Danmarks Fiskeriundersøgelser har sammen med Danmarks Meteorologiske Institut og Danmarks Miljøundersøgelser fået 5 millioner kroner til at udvikle værktøjer til bedre vurdering af fiskebestandene. Den årlige vurdering af bestandenes størrelse bliver altid imødeset med stor spænding i fiskeriets organisationer. Den er jo afgørende for, hvor meget der må fanges. Især for arter med kort livscyklus, som tobis og brisling, forekommer der ofte meget store udsving fra år til år, da overlevelsen af æg og larver er meget følsom. Projektet vil udvikle værktøj, der kan bidrage til en tidligere og mere præcis vurdering af bestanden. Og dermed fastsættelse af, hvor meget der kan fiskes.
Projektleder: Professor Henrik Gislason og projektforsker Kenn Haste Andersen, Danmarks Fiskeriundersøgelser/DTU, tlf.: 33 96 33 75.
Projektet er et samarbejde med: Jun She, Danmarks Meteorologiske Institut og Torkel Gissel Nissen, Danmarks Miljøundersøgelser/Århus Universitet.
Regimeskift i Limfjorden
Danmarks Miljøundersøgelser har sammen med Danmarks Fiskeriundersøgelser fået 4 millioner kroner til at undersøge ændringer i Limfjordens økosystem. Projektet vil undersøge sammenhængen mellem fiskebestande og tilførslen af næringsstoffer til Limfjorden. Forskerne vil udvikle modeller til at analysere temperatur og iltkoncentration og betydningen af fiskeri, klimaforandringer og påvirkning fra landbruget på økosystemet. Den nye viden vil bidrage til udvikling af bæredygtige forvaltningsmodeller.
Projektleder: Forskningschef Bo Reimann, Danmarks Miljøundersøgelser/Århus Universitet, tlf.: 46 30 13 60.
Projektet er et samarbejde med: Fritz Köster, Danmarks Fiskeriundersøgelser/DTU.
De 13 millioner til havforskning er en del af en samlet pulje på 69 millioner kroner til fødevareforskning.
FiskerForum – 12. april 2007